A la Garrotxa hi ha 12 centres educatius de 55 amb aules confinades, el 21,82%

Els centres educatius són un bon termòmetre per prendre el pols a l’afectació que està tenint la Covid-19. I ens fa veure que, efectivament, estem en un moment molt complicat. El departament d’Educació actualitza cada dia les dades i les que veuran ara són les que corresponen avui mateix.

Segons les últimes dades a Catalunya hi ha 1.208 centres amb grups confinats d’un total de 5.104. Les comarques que tenen més centres afectats tenen un color més fosc. És el cas de la Garrotxa. Si ampliem veurem el detall de la nostra comarca. Dels 55 centres n’hi ha 12 que tenen aules confinades, el que representa el 21,82%. Per tant ni tant sols la meitat dels centres tenen algun grup confinat a casa.


Al gràfic els mostrem els centres educatius que tenen més grups confinats. El que en té més és l’Institut la Garrotxa, amb 11 grups. Això representen més de 330 estudiants i més d’una trentena de positius detectats els últims 10 dies.
El segueix l’Escola Pla de Dalt d’Olot, amb 9 grups, prop de 170 estudiants i més de 30 positius. L’Institut Bosc de la Coma i l’Escola de Sant Roc d’Olot tenen sis grups confinats cadascun. En el cas de l’institut representen 131 persones afectades i 8 positius els últims dies. Amb quatre grups confinats hi ha tres centres: l’Escola Pia d’Olot, l’Escola El Morrot d’Olot i l’Escola Malagrida, també d’Olot.
En tots tres casos són gairebé els mateixos estudiants confinats, una vuitantena, mentre que els positius es troben entre 4 i 2.

A partir d’aquí les aules que s’han hagut de confinar disminueixen substancialment. A l’Institut Montsacopa, tot i tractar-se d’un centre amb un gran nombre d’estudiants, només hi ha 2 grups a casa, amb un total de 52 persones i, en aquest moment, cap positiu detectat els últims dies.
A Santa Pau, a l’Escola Joan Maragall, també tenen 2 grups confinats i mantenen 4 positius. Amb només 1 aula tancada hi trobem tres centres: el Petit Plançó d’Olot, l’Escola Joan Roura de Tortellà i l’escola Joan XXIII.

La resta de centres afectats, l’Escola Montpalau d’Argelaguer, la Llar d’Infants de la Canya, el centre Les Escomes de St. Jaume de Llierca, el Cor de Maria d’Olot i l’Escola Oficial d’Idiomes, no tenen cap aula confinada però sí persones que estan a casa i diversos casos positius.

El director del CAP d’Olot i de Besalú, Josep Lluís Nicolau, ha explicat en declaracions a Olot Telelevisió que “a les escoles ens hem trobat la suma de diversos factors. Un és que s’estan fent cribratges i que, per tant, els cribratges que abans no es feien i ara sí ens permet detectar un nombre més elevat de persones que són assimptomàtiques però positives i això va molt bé perquè podem aïllar aquestes persones ràpidament perquè no cantagiïn i ha fet augmentar el nombre de classes confinades. I per l’altra hem vist clarament que en dues setmanes el nombre de classes confinades a la Garrotxa ha superat més del doble del què vam tenir en el pitjor moment de la segona onada. I també hem trobat classes que quan hem fet l’estudi dels alumnes han sortit un nombre de positius més elevat. És a dir, hem tingut algun cas de brot dins una classe, que fins ara era poc habitual. Pensem que això es produeix perquè és més contagiós.”