La situació epidemiològica a la Garrotxa és “preocupant” i els sanitaris fan una crida a la responsabilitat

La pandèmia de coronavirus empitjora dia rere dia a la Garrotxa. El risc de rebrot i la velocitat de reproducció de la malaltia s’estan disparant i els contagis i les hospitalitzacions també han augmentat en les darreres setmanes. El risc de rebrot per COVID-19 segueix pujant i ja arriba als 1.249 punts que suposen un risc molt alt, superant àmpliament els gairebé 900 punts de la setmana passada. La taxa de transmissió o velocitat de contagi, també puja i passa a 1,40. L’òptim doncs, seria que es trobés a menys d’1, la referència per saber si creix o no.

Josep Lluís Nicolau, director CAP d’Olot i Besalú: La situació epidemiològica a la Garrotxa ha empitjorat molt respecte al que veníem. Estem en un pic molt important, diria que el més important que hem tingut. No podem comparar-nos amb la primera onada perquè llavors no teníem tests, però està clar que des de la primera onada fins ara, estem en el pitjor moment de tots.

I es que tot plegat, podria tenir a veure amb la presència de la soca britànica de la COVID-19 a la Garrotxa. Així ho va confirmar a Olot Televisió el Departament de Salut ahir al migdia i avui el director del CAP d’Olot i Besalú, Josep Lluís Nicolau, tot i que es desconeix encara de quants casos en concret es tracta.

Josep Lluís Nicolau, director CAP d’Olot i Besalú: El que està clar és que és possible que aquesta soca britànica, que ja s’ha detectat al territori, sigui la principal causa de que el virus sigui més contagiós que abans. Per la informació que tenim, sembla que es confirma que aquesta nova soca és més contagiosa que la que teníem fins ara.

A Olot, els indicadors són encara més preocupants. Segons les últimes dades del Departament de Salut, durant l’última setmana s’han confirmat 237 casos de COVID-19. El últims set dies, s’han fet aproximadament 2.000 proves diagnòstiques dels quals més d’un 11% han resultat positives.

Josep Lluís Nicolau, director CAP d’Olot i Besalú: El que sí que tenim confirmat, és que sense fer cap estudi i amb el que veiem dia a dia, és que es contagia molta més gent i hi ha molts més positius que fa un temps.

El brot de coronavirus de la residència Montsacopa podria tenir quelcom a veure amb algunes d’aquestes dades ja que el brot, que va començar el 31 de desembre, ja ha afectat a 111 persones, 59 residents i 52 treballadors, i s’han produït 14 defuncions. Tot i això, Nicolau assegura que el brot estaria ja en una fase de control.

Josep Lluís Nicolau, director CAP d’Olot i Besalú: Hi ha hagut una alta contagiositat que no havíem vist mai. Hem tingut altres brots a altres residències i no s’havia escampat d’aquesta manera.

Un cop observades les dades de Salut, ens centrem en les de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Segons les últimes, d’aquest dimecres, en aquests moments hi ha 22 pacients amb la COVID-19 i 11 professionals amb la malaltia. Des de que va començar el 2021, s’han produït 11 defuncions i 10 pacients han hagut de ser traslladats als hospitals de referència en estat crític.

Pel que fa al pla de vacunació, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va anunciar ahir en roda de premsa que a partir d’aquest divendres s’hauria acabat l’estoc de vacunes a Catalunya. A la Garrotxa, de moment, no es té constància de cap incidència.

Josep Lluís Nicolau, director CAP d’Olot i Besalú: El que és molt important, està clar, és que les vacunes són vitals, que funcioni bé i que arribin les dosis quan toquen i que tot vagi cronometrat. És la única sortida científica i ràpida que tenim a la mà per poder acabar amb això el màxim ràpid possible.

En aquests moments, la ciutat d’Olot és el municipi amb els indicadors de contagi més alts de tota Catalunya i s’ha convertit, en l’última setmana, en la segona Àrea Bàsica de Salut amb més positius. Pel que fa la Garrotxa, ja és la tercera comarca darrere de la Vall d’Aran i el Solsonès, amb el risc de rebrot més elevat de Catalunya.

Josep Lluís Nicolau, director CAP d’Olot i Besalú: Veurem com evolucionen els propers dies. Realment estic preocupat. Veurem cap on anem. Crec que tothom ha de fer un plantejament i deixar de fer totes aquelles coses de relació social. Aparcar-ho. Com no ens posem tots les piles i ens posem a treballar pel bé comú, això trigarà molt a solucionar-se.