L’economia social i solidària, una altra manera de treballar als municipis rurals

Són molts els municipis petits i pobles rurals on no es tenen prou recursos per materialitzar una manera diferent de treballar com és l’economia social i solidària. La revitalització de l’economia dels municipis rurals i la creació de noves oportunitats són dos dels grans valors d’aquesta manera de fer les coses, que es duu a terme des de fa anys en molts municipis. La realitat dels pobles rurals és molt diferent de la de les grans ciutats i l’economia, els oficis i la manera de guanyar-se la vida canvia com de la nit al dia. Amb la pandèmia, a més, s’han accentuat aquestes diferències.

Laura Comas, sòcia Resilience Earth: Als pobles rurals mai ha desaparegut aquesta manera de treballar més col·laborativa. I aquesta jornada de pobles rurals és per posar en valor tot això i per facilitar als municipis que no hi tinguessin accés les eines necessàries per dur-ho a terme.

Josep Vidal, de la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, iniciarà la jornada, i farà un repàs als recursos públics i programes per a implementar iniciatives vinculades a polítiques públiques en clau d’ESS. Altres veus reconegudes com Helga Nüell, Iolanda Fresnillo i Xevi Camps, entre d’altres, desglossaran les claus per entendre, impulsar i practicar de manera efectiva l’economia social i solidària.En una segona part de la jornada es tractarà d’esbrinar com la promoció del cooperativisme i l’emprenedoria col·lectiva es poden fer en el dia a dia dels ajuntaments.

El context volàtil en el que vivim, amb la incertesa com a acompanyant i amb una realitat complexa i ambigua, accentua la necessitat de trobades com aquestes, ja que ens trobem en un moment clau per als territoris rurals i alhora, davant d’una oportunitat per a la revitalització de les seves economies.

Les inscripcions a la Jornada, que es desenvoluparà demà de 10h a 13h, es poden fer a través del web de Resilience Earth.