El farro es queda sense fira aquest 2021, però continua ben present a la cuina garrotxina

A un dels plats més tradicionals de la cuina catalana, l’escudella i carn d’olla, l’Albert Anglada del restaurant Mercè hi ha afegit l’ingredient per excel·lència de la Vall de Bianya, el farro.

 Albert Anglada, cuiner: Enlloc de menjar-te una escudella líquida, la menges més densa, amb una impulsió de sabor, que et dura més a la llengua.

Aquest és només un dels plats elaborats amb farro que ha ideat el cuiner garrotxí. Molts d’ells s’han pogut tastar al tradicional ‘sopar del farro’ on els establiments locals fan propostes gastronòmiques amb aquest cereal.

Albert Anglada, cuiner: Des de l’escudella a un ”farro rocher”, també n’hem fet brownies, una olla de bianya, amb cansalada, butifarra i farro, que li dona untuositat a les salses.

Els orígens del farro ben humils, però amb els anys ha esdevingut un dels productes més valorats de la cuina garrotxina, i se li han donat múltiples usos.

Esteve Ayats, flequer pa Nàsia: Era un aliment primordial durant la guerra i la postguerra, el blat anava amb cartilla de racionament que era el que es cultivava i n’hi havia. Se’n feia pa, sopes, bullien les butifarres i feien farro amb brou bufat amb el suc que deixaven… passar la gana com es podia.

Per primera vegada en més d’una dècada, la Fira del Farro s’ha suspès a causa de la situació sanitària, però sí que tindrà el seu tradicional cartell dissenyat per Quim Domene, que es presentarà públicament aquest dilluns.

x