El Departament d’Educació comença els cribratges massius als centres educatius de la Garrotxa

La situació epidemiològica a la Garrotxa és molt preocupant, i el que preocupa més és la incidència que està tenint aquesta tercera onada als centres educatius de la comarca.  A dia d’avui hi ha 17 dels 55 centres amb algun grup confinat, el que representa més del 30% (30,91%), més d’un 3% que fa dos dies.

El Parvulari de Sant Esteve d’en Bas, és el primer centre de la comarca que en les darreres hores ha hagut de confinar-se completament. S’han detectat dos casos en dos grups diferents que han obligat a confinat 33 infants i 5 educadors, pràcticament la totalitat del personal del centre.

Per tot plegat, el Departament de Salut intensificarà l’estratègia de seguiment i detecció de casos de Covid-19 a la comarca amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i tallar les possibles cadenes de transmissió comunitària. Amb aquesta estratègia, s’intensifica el rastreig de positius i pretén fer aflorar el màxim nombre possible de persones infectades per la Covid-19, ja que n’hi ha que no presenten símptomes i poden transmetre-ho al seu entorn.

La campanya de cribratges massius ha començat aquest matí a l’INS Garrotxa i els propers dies s’estendrà per quatre centres escolars més on s’ha detectat un índex més elevat de casos. Seran l’Escola Pia, Sant Roc, el Pla de Dalt i l’Institut Bosc de la Coma.

Es faran PCR a alumnes i docents que no hagin tingut la malaltia en els últims tres mesos, que no estiguin confinats en el moment de les proves i que no s’hagi fet cap test PCR en els darrers 14 dies. Aquest dispositiu s’està organitzant amb la c ol·laboració del Departament d’Educació, l’Institut Català de la Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya i es podria estendre a altres centres educatius de la comarca d’acord amb l’evolució de les dades epidemiològiques.

Des de la Comissió de Seguiment de la situació epidemiològica d’Olot i la Garrotxa, s’està estudiant impulsar altres mesures complementàries per tallar les cadenes contagis. De fet, s’ha intensificat la cerca de contactes estrets quan apareix un positiu i a les residències de gent gran, els treballadors es faran cada setmana una PCR enlloc de combinar-la amb un Test d’Antígens. També, està sobre la taula la realització de cribratges en polígons industrials de la comarca. Una mesura nova que es faria per primera vegada a la comarca.

La Comissió està integrada per representants de Salut Pública, el Servei Català de la Salut, Ajuntaments, Consell Comarcal de la Garrotxa, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, l’Institut Català de la Salut i la Fundació Hospital d’Olot. Amb la col•laboració de l’Ajuntament d’Olot, també s’intensificaran els controls de les mesures preventives a la comunitat, per tal de frenar la transmissió comunitària.