La vacunació massiva per combatre la Covid-19 obre de nou el debat sobre l’obligatorietat de vacunar-se

Segons la última enquesta del CIS prop del 30% de la població espanyola no estaria disposada a subministrar-se la vacuna per combatre la Covid-19. Aquest posicionament obliga al sistema sanitari a plantejar-se com afrontar-ho. El programa ‘Pros i Contres’ d’aquesta casa ho va plantejar ahir a la nit en un debat amb diferents professionals.

La vacuna per combatre la Covid-19 és una situació nova que va més enllà de la informació que ja es té sobre les vacunes actuals, provocant en molts casos una certa animadversió. La vacunació no és obligatòria però en aquest cas s’ha convertit en una qüestió de salut pública. Què fer davant la oposició dels ciutadans que no estan disposats a rebre-la?

Gerard Ripoll, advocat en dret civil, salut i mèdic:

“Suggeriria que es dones a la ciutadana eines de persuasió més que no pas d’obligació perquè és quan pot donar més problemes.”

La pandèmia està provocant alteracions constants al sistema productiu i a les dinàmiques de les empreses. La pregunta és, què passa si un empresari obliga als seus treballadors a subministrar-se la vacuna?

“En principi no hauria d’obligar, hauria de persuadir però sí que poden ser companyies aèries i caldria veure aquesta qüestió de proporcionalitat i que no s’entri en qüestions de discriminació per si requereix de la vacuna per desenvolupar unes tasques laborals concretes.”

Josep Lluís Nicolau, director CAP d’Olot i de Besalú:

“Ara ens trobarem en un dilema, perquè segurament ens trobarem en llocs on es demanaran estar vacunat per segons quines activitats o feines. Haurà de quedar molt clar la decisió personal amb les conseqüències.”

El percentatge de població que està en contra d’aquesta vacuna ha disminuït substancialment en els últims mesos. Segons el CIS més del 70% de la població espanyola està disposada a rebre-la. Ara bé, cal comptar que gairebé un 10% de les persones tenen por i inseguretat. Pels psicòlegs aquest és un problema a tenir en compte.

Pablo Palmero, psicòleg:

“Una és la tripanofòbia, la por a la punxada, per la càrrega simbòlica que tenen les vacunes. Hi ha la hipocondria, que també es diu ansietat per la salut, i el tema de la paranoia, que també s’anomena trastorn delirant”.

Segons Palmero, per ajudar a aquest percentatge de la població que pateix aquestes patologies, cal insistir molt en la informació que es dona als ciutadans. Des d’aquesta perspectiva des de pediatria de l’Hospital d’Olot consideren que cal més informació i transparència.

Stephan Schneider, metge adjunt pediatria Hospital d’Olot:

“Clar la gent sap que hi ha coses que no sabem i és com si tinguéssim por de posar-ho sobre la taula. Això no ho sabem, això tampoc i possiblement hi ha efectes immunològiques, és possible, però no tenim alternativa.”

Des del Col·legi Oficial de Metges són conscients que en els propers mesos apareixerà la oposició de moltes persones que preferiran no rebre la vacuna. Davant d’aquesta situació llença el següent missatge.

Josep Vilaplana, president Col·legi Oficial de Metges de Girona:

“Quan es posa a la balanç el risc-benefici, quan s’han fet estudis de 40 o 50 mil persones, quan hi ha més de 60’ vacunes en marxa… penso que hi pot haver efectes indesitjables greus però són extremadament rars com sempre ha passat amb totes les vacunes que ja estan al calendari vacunal”.

x