Recorden les 14 persones que van morir fa set anys quan intentaven creuar la frontera nedant fins a Ceuta

6 de febrer del 2014. 505 pilotes de goma. Gasos lacrimògens. Eren gairebé tres quarts de vuit del matí. Un total de 14 persones van morir a mans de la Guàrdia Civil Espanyola quan intentaven creuar la frontera nedant fins a la platja de Tarajal, a Ceuta. El cas ha quedat arxivat, però hi ha organitzacions, com ara la Xarxa Autònoma d’Acollida de la Garrotxa, Stop Racisme Lloguers i La Greda, que no han volgut deixar escapar l’oportunitat de denunciar aquest fet.

Laia Costa, membre de la Xarxa Autònoma d’Acollida de la Garrotxa: Aquest any és un any especial, perquè s’ha arxivat la causa. La jutgessa el que diu és que era un risc que ja prenien els migrants en fer-ho i, per tant, ha absolt la Guàrdia Civil, sense escoltar molts testimonis i sense que hi hagi hagut realment un judici.

Des del 2014, s’organitza en aquesta ciutat africana la Marxa per la Dignitat, un acte que reuneix centenars de persones, en record de totes les persones que van morir aquell dia i de totes aquelles altres que moren diàriament a causa de la realitat de les fronteres i de les polítiques migratòries.

Laia Costa, membre de la Xarxa Autònoma d’Acollida de la Garrotxa: Víctimes que, òbviament, han sigut enterrades com a persones desconegudes. No s’ha pogut retornar els cadàvers a les seves famílies. Per tant, estem aquí en un acte de dignificar aquestes persones, que la ciutadania sàpiga el que va passar fa set anys i intentar que això no es torni a repetir.

 

Yousfeff Bouhkaeoue, participant: Aquí estem lluitant pels joves que arriben del Marroc i no tenim drets, no tenim papers, no tenim casa per viure. Venim aquí, entrem al centre. És dur la veritat.

A escala de tot Catalunya, avui s’han celebrat una desena de concentracions.