Comencen a administrar el vaccí d’AstraZeneca a professionals dels col·lectius essencials

Aquest matí, el Casal Marià d’Olot s’ha convertit en un centre de vacunació contra la COVID-19. Ahir a la tarda, la Regió Sanitària de Girona va rebre els primers vials de les vacunes de Moderna i AstraZeneca. El centre olotí, és un dels 37 punts on aquest dimecres s’ha començat a administrar les 300 dosis del vaccí d’AstraZenenca a professionals de col·lectius essencials d’entre 18 i 55 anys i sense cap malaltia crònica greu. S’hi inclou personal de farmàcia, fisioterapeutes, psicòlegs o veterinaris.

Josep Lluís Nicolau, cap àrea bàsica de salut Olot i Besalú: Aquesta vacuna, el que permet és transportar-la a altres centres i poder fer la vacunació a l’exterior. El problema de les altres vacunes com la Pfizer es que son molt termolàbils i no es poden desplaçar gaire. A la que te la porten al centre mèdic s’ha de posar ràpidament. En canvi, aquesta permet aquesta mobilitat i per això ho hem pogut fer aquí, perquè així ens permet que la gent es desplaci i no congestionar el centre de salut.

La vacunació, s’ha organitzat conjuntament amb els col·legis professionals i s’allargarà durant les properes setmanes. Els professionals que hagin confirmat que es volen vacunar rebran una citació per SMS.

Josep Lluís Nicolau, cap àrea bàsica de salut Olot i Besalú: La perpectiva és que la setmana vinent en tornem a rebre i seguir posant. Mossos d’esquadra i bombers s’anirà a posar als seus llocs de treballs. Les unitats mòbils seran els encarregats de posar-la.

Miquel Rispau, farmacèutic: És la manera de previndre la COVID-19, és una malaltia que no saps per on pot sortir. Jo hagués preferit la Pfizer per un tema d’eficàcia, però vaja, pel que he vist aquesta té pocs efectes secundaris.

D’altra banda, està previst que els primers 600 vials de la vacuna de Moderna que han arribat a la Regió Sanitària de Girona, s’administrin a treballadors sanitaris que encara no estiguin vacunats, així com els dels hospitals privats, els de transport sanitari i els professionals del sistema sanitari públic de Catalunya (SISCAT).

Tant la vacuna d’AstraZeneca com la de Moderna requereixen dues dosis per assolir la immunitat contra la COVID-19. La de Moderna s’ha de posar amb un mínim de 28 dies de diferència i en la d’AstraZeneca es pot esperar entre 4 setmanes i 12 setmanes entre les dues dosis.