La participació a la Garrotxa a les eleccions del 14F cau gairebé un 26%

La participació a la Garrotxa en aquestes eleccions al Parlament de Catalunya ha estat del 57,69%, això són 25,94 punts menys que el 2017. Significa que l’abstenció ha escalat fins el 42,31%, quan en la última convocatòria era d’una mica més del 16%. Aquesta davallada de vots a les urnes ha estat una dinàmica que s’ha mantingut durant tot el 14F. La xifra és la més baixa des del 1999 que és quan l’Institut d’Estadística de Catalunya recull dades per comarques.

 

A les sis de la tarda també era baixa

La participació se situa, a la Garrotxa, al 50,70% a les sis de la tarda. Tot i que és un 5% més alta que la mitjana de Catalunya, que és del 45,73%. Si comparem les dades de participació d’aquesta hora a la comarca amb el 2017 veurem que hi ha un 20,59% menys. És la xifra més baixa de participació en unes eleccions al Parlament de Catalunya.

Amb aquestes dades es continua confirmant la tendència a la baixa de la participació en aquesta convocatòria electoral. De les 40.465 persones que avui estan cridades a les urnes a la Garrotxa, només el 50,70% ho han fet fins a les sis de la tarda.

A Olot la participació és una mica més baixa que la mitjana de la Garrotxa i a les sis de la tarda han votat un 46,78% del cens electoral, el que representa un 22,23% menys que ara fa quatre anys. Per tant, fins a aquesta hora no han dipositat la butlleta ni la meitat dels votants.

El municipi amb la participació més alta fins ara és a Riudaura, amb una participació del 64,91%. El municipi amb la participació més baixa ha estat Sant Joan les Fonts amb un 46,18%, més de 25 punts menys.

 

A les 13h també s’ha registrat la xifra més baixa

A la una del migdia el nombre de persones que han exercit el seu dret a vot ha sigut del 27,06%. Aquesta xifra representa una davallada de vuit punts respecte als darrers comicis el 2017, quan va ser del 35,5%.

El municipi amb més participació de la comarca és Les Planes d’Hostoles, amb un 38%. Per altra banda, Olot i Sant Joan les Fonts són els municipis on la participació ha sigut més baixa, amb un 24%. Tots els municipis han vist reduïda la seva participació en aquests comicis. Les úniques excepcions es troben a Riudaura i Sant Aniol de Finestres.

Els motius de la baixa participació

Els motius d’aquest descens són diversos. Un d’ells és el gran nombre de persones que ha votat per correu, un vot que ha crescut fins el 5,3% del total del cens. Per altra banda també hi té un paper determinant l’efecte Covid, que ha fet augmentar aquesta petició de vot per correu. També cal afegir les franges de votació, que fins a les 12h del migdia han exercit el seu dret a vot els electors més vulnerables. També cal tenir en compte que en les últimes eleccions al Parlament el 2015 i el 2017 es van batre rècords de participació en un moment que va coincidir amb el procés independentista. Enguany, la pandèmia i les franges horàries han condicionat una menor participació en el migdia d’aquest 14F.

x