L’Alta Garrotxa va detectar una sobrefreqüentació evident durant l’estiu del 2020

33.325 persones van visitar Sant Aniol durant el 2020, el sector més freqüentat de l’Alta Garrotxa. Tot i el confinament domiciliari de març a maig, doncs, va augmentar el nombre de visitants anuals a l’Espai d’Interès Natural. Són dades del Consorci de l’Alta Garrotxa que, a més, només comptabilitza les persones que arriben fins l’ermita, i no les que es queden a Sadernes i la riera de Sant Aniol.

Francesc Canalias, director Consorci de l’Alta Garrotxa: El que indiquen les dades és que després d’un moment crític de parada total per la Covid, el que hi va haver a l’estiu va ser una sobreqüentació dels espais degut a l’augment de visitants de Catalunya, ja que tampoc es podia sortir, i això ha causat alguns problemes.
Les dades no són molt diferents a les dels altres anys, però sí que són lleugerament més altes, i tenint en compte els mesos on no hi va anar pràcticament ningú, és evident que, durant l’estiu, la freqüentació va ser molt alta a la zona. De fet, del gruix de visitants anuals, el 71%, van visitar Sant Aniol durant el període comprès entre juliol i setembre. El 4 de juliol, per exemple es van rebre 700 visites, en un cap de setmana que va ser el més freqüentat de l’any.
Tot i que la gran part dels visitants han tingut un comportament cívic i respectuós amb el medi natural, s’han tornat a detectar incidències amb l’estacionament de vehicles, les restes fecals sense recollir, l’acampada i l’encesa de foc.
Francesc Canalias, director Consorci de l’Alta Garrotxa: Això és un problema. Tenim les carreteres que tenim i no les hem de tenir més grans. Hi ha massa vehicles. A banda d’això, hi ha gent que té molt poca cura del medi natural. No costa res guardar els teus residus a la bossa i llançar-los a les escombraries al final. Això ens provoca un augment de la feina en els serveis de neteja i de conservació de l’espai.
Segons les dades facilitades pel Consorci, només el 8% dels visitants són de la Garrotxa, mentre que el 80% provenen d’altres comarques de Catalunya. Un 6% són d’altres països i un 4% de la resta de l’Estat.
x