Quatre garrotxins, a la llista de Memorial Democràtic dels exiliats republicans morts als camps francesos

El 8 d’abril de 1939, pocs dies després del final de la Guerra Civil, Josep Corominas Llagostera, d’Olot, va morir a l’Antic Hospital Militar de Perpinyà, No s’ha pogut confirmar quina edat tenia, entre 18 i 24 anys. El 3 de maig, també va perdre la vida al mateix lloc un veí de Castellfollit de la Roca, Jaume Cuberas Graells, amb només vint anys. L’olotí Lluís Deseures Moles, de 19 anys, va morir al camp de Setfonts el 31 de març de 1939 i Josep Ferran Quitana, de Begudà, va morir a Perpinyà, tot i que no consta on ni a quina edat.

Aquests són els quatre garrotxins que apareixen a la llista que acaba de publicar Memorial Demòcràtic, amb les dades de 1.685 exiliats republicans morts entre el 1939 i el 1940 als camps d’internament francesos de la regió d’Occitània. Es tracta d’un estudi de la Direcció General de Memòria Democràtica, que han elaborat els historiadors Jordi Oliva, Martí Picas i Noemí Riudor.

Les dades de la recerca s’incorporaran al Cost Humà de la Guerra Civil, una base de dades d’accés lliure on es pot trobar la informació de les persones mortes a Catalunya durant la Guerra Civil.

x