Els Amics de l’Alta Garrotxa, amb l’ajuda de la Diputació de Girona, salven l’església de Santa Maria d’Escales

L’Església de Santa Maria d’Escales es troba situada als peus del Ferran, camí de Talaixà, a l’Alta Garrotxa. Els seus orígens es remunten al segle X. La darrera restauració destacada que s’hi va fer va ser als anys 80. La tardor passada, uns veïns de Montagut i Oix van alertar als  Amics de l’Alta Garrotxa d’importants desperfectes, concretament esquerdes i l’obertura de la volta de l’edifici, amb la precipitació de pedres a l’interior del qual, molt probablement fruit  de la humitat, de petits terratrèmols o de la mateixa empenta del Ferran.


Els Amics de l’Alta Garrotxa van aconseguir que l’àrea de Monuments de la Diputació de Girona tirés endavant les obres, que han costat 20.000 euros. Només pujar material d’obra amb helicòpter té un cost d’uns 6.000 euros.

Joan Tresserras, president Amics de l’Alta Garrotxa: L’estabilitat de la volta ve donada pels pes laterals, i els pes laterals,quan cauen les pedres de sobrevolta s’obre, i això pot provocar un col·lapse, si no s’arregla en un moment determinat. L’obra no és complicada, complicat és el lloc on s’ha hagut de fer. A Santa Maria d’Escales no hi ha accés rodat, i s’ha hagut de fer trasllat amb helicòpter.

Les obres van començar el desembre passat i van finalitzar el mes passat. Aquesta, però, és només una de les moltes millores que necessitaria el santuari. Segons Joan Tresserras, la d’Escales és una de les esglésies amb més mal estat que hi ha a l’Alta Garrotxa.

Joan Tresserras, president Amics de l’Alta Garrotxa: Escales porta unes patologies difícils, i el cert és que necessitaria embarrancar-s’hi, per arreglar-la bé. El que s’ha hagut de fer, però era molt necessari, perquè ens haguéssim pogut quedar sense Escales en poc temps.

Ja fa anys que els Amics de l’Alta Garrotxa fan de gestors i treballen perquè monuments com el de Santa Maria d’Escales puguin ser arreglats. En els darrers anys han fet millores a Sant Sebastià de Monars i a Salarsa. La seva insistència i altruisme fa possible que moltes d’aquestes petites relíquies continuïn dempeus.

Joan Tresserras, president Amics de l’Alta Garrotxa: Ens agrada. Sentim l’Alta Garrotxa, Si no ho fem nosaltres no ho fa ningú. Tant de bo que algú s’animés, ens agafés el relleu i tirés cap amunt!