Les residències garrotxines, a punt d’immunitzar-se contra la COVID-19

Tret del brot a la residència Montsacopa d’Olot, que va finalitzar a principis d’aquest mes, la resta de les residències garrotxines no han tingut cap positiu des de, com a mínim, el desembre. Des d’aleshores, un zero rere un altre al còmput diari del Departament de Salut. El balanç confirma que les vacunacions comencen a tenir efectes palpables als centres de gent gran, quan fa gairebé dos mesos que es van començar a administrar les primeres dosis.

A dia d’avui, el 91% dels usuaris de les residències garrotxines, ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra el virus, un total de 511 persones de gairebé 600, i més de la meitat, la segona. Unes dades que, segons el responsable residencial de la Garrotxa, Xavier Arrèbola, són francament bones.

Xavier Arrèbola, responsable residencial Garrotxa, Ripollès i Alt i Baix Empordà: Si que és cert que els brots, des de l’inici d’aquest mes de febrer, han baixat en picat. Els brots i les morts. Això vol dir que la vacuna està funcionant i està immunitzant a la població que tenim en residències. Ara podríem dir que pràcticament totes les segones dosis ja s’han posat. La residència Montsacopa ha esta l’última en rebre-la, bàsicament influenciada pel brot que ha tingut. Dissabte es van posar les segones dosis a persones que ja havien rebut la primera, i es va continuar immunitzant amb la primera a usuaris i professionals que no se li va posar la primera dosi perquè estaven amb covid. Aquesta gent, per exemple, tenen una immunitat salvatge. La de la pròpia malaltia que en un principi dura tres mesos o més i la de la vacuna.

Dijous passat, el Departament de Salut va autoritzar una flexibilització dels protocols als centres geriàtrics de Catalunya, permetent sortides curtes o la possibilitat de poder passar uns dies amb familiars, sense l’obligatorietat de quedar aïllats a la seva habitació 15 dies en tornar si han estat vacunats. A la Garrotxa, la situació epidemiològica actual fa anar amb cautela a les residències garrotxines.

Xavier Arrèbola, responsable residencial Garrotxa, Ripollès i Alt i Baix Empordà: Avui m’he estat mirant el risc de rebrot i sembla que va baixant. Amb els dies que portem d’immunitat per les segones dosis i les dades epidemiològiques que milloren a la Garrotxa, que no són bones però milloren, sembla ser que de mica en mica podrem anar obrint i paulatinament anar perdent la por, que portem pràcticament un any tancats i amb molta por que entri el virus.

El col·lectiu d’usuaris de residències va ser un dels més afectats durant la pandèmia, on el virus va ser, probablement, més cruel. De fet a la Garrotxa, s’han produït més d’un centenar de defuncions per COVID, gairebé el 16% del total. I més de 20.000 arreu de Catalunya des de l’inici de la pandèmia.

La complerta immunitat de les residències arreu del territori doncs, s’ha convertit en un punt i a part a la pandèmia, una alenada d’aire per a famílies, usuaris i treballadors.

Xavier Arrèbola, responsable residencial Garrotxa, Ripollès i Alt i Baix Empordà: Anecdòticament, des de fa 10 mesos, crec que és el primer cap de setmana que recordi amb més tranquil·litat, o com a mínim sense trucades o haver de visitar alguna residència presencialment. No només de la Garrotxa sinó d’arreu de Girona. Les dades han baixat en picat aquí i arreu de Catalunya, això vol dir que està fent alguna cosa la vacuna. Em dona la sensació que tots estem respirant tranquils. Esperem que això duri, i puguem recuperar una certa normalitat, ja no només nosaltres sinó també els propis residents i també treballadors.