El Parc Natural demana que les variants d’Olot, Les Preses i la Vall d’en Bas tinguin un carril per banda

Com ja saben, hi ha un gran tema de debat sobre la taula pel què fa a infraestructures a la comarca: les futures variants d’Olot, Les Preses i la Vall d’en Bas. Després del ball de propostes i de les declaracions d’uns i altres col·lectius, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa hi acaba de dir la seva: aposten per una carretera d’un sol carril per banda. El seu és un informe perceptiu, vol dir que no és vinculant, i surt de la Junta de Protecció del Parc, que es va reunir ahir. Ara, la pilota està a la teulada del departament de Territori, que haurà de decidir si aplica o no les modificacions i quins són els terminis.


La proposta per a les variants que és objecte d’informe en aquests moments és l’anomenada “alternativa 2”. En el cas de Les Preses i la Vall d’en Bas, en resum, és d’un carril per banda. Per a Olot, és de dos carrils per cada costat.

A partir d’aquí, la Junta de Protecció, que s’ha reunit aquest dimecres, ha proposat fins a 21 propostes per a la d’Olot i 12 per a les de la Vall d’en Bas i Les Preses. La principal proposta del Parc, que ho ha justificat a l’informe perceptiu, és en referència al tram d’Olot. Proposen reformar la via per mantenir el dos carrils per banda només dins el túnel i un carril pel traçat obert.

Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: Una d’aquestes propostes, en el cas de la variant d’Olot és la de mantenir el dos més dos dins dels túnels però replantejar la secció sortint dels túnels cap a un u més u. L’objectiu és reduir la ocupació i els impactes sobre l’espai protegit.

Altres propostes de millora detallades en l’informe de la variant d’Olot inclouen la simplificació dels enllaços, una compactació de la vialitat a la zona del Pla de Baix, o una modificació a la zona del turó de les Corominotas per aconseguir una millor integració de la infraestructura. Xavier Puig assegura que l’informe ha tingut un ampli consens dins de la Junta, amb representació de partits polítics, ajuntaments i departaments implicats com el d’Agricultura, entre d’altres.

Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: L’informe ha estat ben valorat. El que intenta és aportar solucions. És prou equilibrat perquè aporti valor, compatibilitat i, en el fons, segurament, aportarà més estalvi econòmic i més rapidesa en els terminis.

La Junta de Protecció assegura que no ha posat en dubte en cap moment la necessitat de la infraestructura, i ha aportat 12 propostes més cap a les de Les Preses i la Vall d’en Bas, això sí, de menys impacte sobre el projecte que hi ha sobre la taula. Entre d’altres, s’hi inclou un allargament del viaducte del  Fluvià o la simplificació dels enllaços.