El transport públic va veure reduït el seu ús fins a la meitat l’any 2020 a causa de la pandèmia

Els viatges llargs, fins a Vic o Barcelona, per exemple, són els que més han notat la disminució del seu ús arran de l’esclat de la pandèmia. No hi ha hagut la mateixa afectació, evidentment, en trajectes curts que en els més llargs. Durant el mes d’abril els usuaris del transport públic en general, però, eren tan sols un 10% respecte dels que hi havia l’any anterior. Progressivament, des de maig fins l’estiu es va anar incrementant el seu ús, però en prou feina es va arribar a un 50% d’ocupació a finals d’estiu. El repunt del retorn de l’activitat laboral en els mesos de setembre i octubre van servir per pal·liar una mica els efectes de la pandèmia però ni de bon tros per neutralitzar-los. En global, el servei va baixar fins la meitat la seva utilització el 2020 respecte del 2019.

Àlex Gelabert, gerent de TEISA: S’han perdut la meitat dels viatgers que es portaven el 2019. És un context bastant general.

TEISA transportava uns 5’5 milions de viatgers a l’any, i anava incrementant el nombre d’usuaris. Ara, amb els estats d’alarma, la frenada de la mobilitat laboral amb el teletreball i la por que s’ha generat al voltant de la seguretat sanitària que hi ha dins del transport ha fet abaixar les xifres fins als2,5 milions. Un pas enrere cap al foment i l’ús del transport públic que s’espera que, quan passi tot, es pugui revertir amb els esforços de les empreses i les institucions.

Àlex Gelabert, gerent de TEISA: El 25% dels nostres clients són gent de més de 65 anys. Al mes d’octubre, en una enquesta que vam fer internament, ens vam trobar amb tan sols un 2% de gent d’aquesta edat. A la gent gran, doncs, l’hem perdut, perquè té por de la situació epidemiològica.

 

x