Comença la vacunació als trasplantats d’òrgans

Dins el pla de vacunació previst per Salut aquesta setmana han començat a rebre la vacuna per combatre el Covid aquelles persones que han estat trasplantades d’algun òrgan. Hem seguit tel cas de l’olotí Toni Linares, que fa uns anys va ser trasplantat de ronyó. Per aquests pacients estar vacunats o no pot ser determinant per poder fer front a la pandèmia.

 

En Toni Linares és una persona de risc a qui han recomanat que es vacuni contra la COVID, però no és un pacient qualsevol. Té 64 anys i en fa gairebé 16 que li van transplantar un ronyó. És per això que, en comptes d’anar al seu CAP, a Olot mateix, en Toni ha hagut de baixar a Barcelona per vacunar-se a l’Hospital Clínic, que és on li fan seguiment del seu cas i on hi té el seu nefròleg.

Al Clínic, han habilitat una sala de la Facultat de Medicina que hi ha al costat per fer-hi aquest tipus de vacunacions. Aquests dies hi han concentrat els pacients que han rebut transplantaments, com és el cas del Toni, que ha rebut la primera dosi

Toni Linares, trasplantat de ronyó

“La meva medicació el què fa és deixar-me les defenses a baix de tot perquè sinó rebutjaria el ronyó. Si no estigués vacunat, si no hagués rebut la vacuna, estic segur que si hagués agafat el Covid potser no estaria aquí.”

La seva condició de trasplantat el fa un pacient de risc, i el seu metge habitual és qui li farà el seguiment.

Frederic Oppenheimer, consultor sènior servei de Nefrologia i Trasplantament de Ronyó de l’Hospital Clínic  

“Nosaltres volem saber si la resposta immunològica és correcte o no i per això en la mesura que sigui factible mirarem de determinar la resposta i saber si el pacient ha fet o no anticossos, perquè és important saber quina és aquesta resposta de cara al futur per tenir també més experiència amb aquests vacunes o per si els pacients trasplantats necessiten una dosi addicional. Que no creiem que sigui així.”

Ja amb la primera dosi, en Toni Linares se’n torna cap a Olot sabent que haurà de tornar al Clínic d’aquí a 28 dies perquè li administrin la segona.