La Garrotxa ja té les bases per a un Pla Estratègic que canvii el model de governança a nivell comarcal

El plantejament passava per treballar de manera innovadora en el sistemes de presa de decisions i en l’avaluació d’accions vigents, deixant de banda els mètodes utilitzats fins i ara i canviant la manera de treballar per tal que el projecte no acabés, com ha passat en anteriors ocasions, acumulant pols en un racó.

Un Pla Estratègic que ha buscat la màxima implicació de tots els actors i que ha tingut l’objectiu de dissenyar una metodologia específica, un model participatiu estructurat en diverses fases, que permeti adequar les polítiques públiques i les accions a una realitat canviant.

Francesc Canalias, coordinador del Pla Estratègic: El canvi d’estratègia ha comportat un treball llarg, de consens, col·laboració, confiança i creació de confiança coma  base de tot el procés.

Aquesta comissió ha pogut tancar una primera fase d’estudi i avaluació de la realitat actual de la comarca, plasmada en un complet estudi. Un anàlisi que ha comportat set anys de feina per l’Observatori per a la Sostenibilitat de la Garrotxa, i del quan se n’han extret unes bases imprescindibles per abordar el Pla Estratègic.

Francesc Canalias, coordinador del Pla Estratègic: Una comissió estratègica on jo actuo com a coordinador però hi treballen set persones més. Treballem les relacions entre els processos participatius i la classe política

La segona fase del Pla Estratègic consistirà en dur a terme un procés participatiu que s’ha batejat com a “Fem Garrotxa”, amb la finalitat de conèixer l’opinió i punts de vista de la ciutadania en general, respecte a diversos temes plantejats. Per dur-lo a terme es proposen taules participatives temàtiques, referides als Objectius de Desenvolupament Sostenible que estipula l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de l’Organització de les Nacions Unides.

Un dels grans objectius de la mostra, més enllà de la quantitat d’enquestes rebudes, serà obtenir una gran varietat de perfils que responguin a aquestes qüestions, per tenir la màxima responsabilitat possible. L’Agenda 2030 es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles.

 

x