L’ombra de la Dora, d’Andrea Linares, homenatge il·lustrat a Dora Maar

La trajectòria de Dora Maar, una de les artistes i fotògrafes més destacades del surrealisme, va veure’s eclipsada per la relació tòxica que va tenir amb Pablo Picasso. Amb els seus maltractaments, el pintor cubista va enfosquir la vida de la Dora, que va acabar apartada de l’art i sumida en la tristesa i la depressió. Amb el llibre i·lustrat L’ombra de la Dora, la jove il·lustradora Andrea Linares vol tornar a posar el focus en la gran creadora que va ser.

Andrea Linares, autora L’ombra de la Dora: Va ser una dona molt forta, que pel fet de ser dona i parella de Picasso, que va ser considerat un geni que la va maltractar, avui en dia és coneguda com la mussa boja de Picasso, tot i que té una gran obra pictòrica i fotogràfica i va inspirar molta gent de l’època i al propi Picasso.

L’artista malagueny apareix a les il·lustracions com l’ombra que va consumint la Dora Maar, una representació de la violència sistemàtica que pateixen les dones.

Andrea Linares, autora L’ombra de la Dora: És una eina per replantejar-se la figura idealitzada que es té de Picasso i també reflexionar per què es separa obra d’artista només en els homes, que és un acte que reforça la violència cap a les dones i defensa la impunitat dels agressors.

Aquesta és la primera obra publicada d’Andrea Linares, que arriba a les llibreries de la mà de l’editorial Comanegra, després de proclamar-se guanyadora dels Premis Eva Toldrà d’I·lustració 2019.

x