Espanya suspèn la vacunació amb AstraZeneca durant 15 dies

Aquest matí, el Casal Marià d’Olot tenia un aspecte molt diferent al de fa només 24 hores. I és que Espanya ha aturat la vacunació amb AstraZeneca durant 15 dies, igual que una desena de països europeus com ara Alemanya, França i Itàlia, mentre s’investiga la relació d’aquesta amb alguns casos de trombosi.

Pel que fa al territori català, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, van comparèixer ahir al vespre en roda de premsa per explicar el procediment des de Catalunya. De fet, ahir a la tarda ja es van cancel·lar les vacunacions i també la plataforma per demanar cita. Totes les persones pendents de rebre-la han de rebre un SMS cancel·lant la cita.

Aquesta aturada, afecta al calendari de vacunació per a totes aquelles persones que en els propers tres dies se’ls havia d’administrar, aproximadament unes 37.000 dosis. Sobre les segones dosis pendents, la Generalitat es remet al que decideixi l’Agència Europea de Medicaments per saber si es manté la previsió de posar-se-la al cap de 10 o 12 setmanes de la primera.

Alba Vergés, consellera de Salut: Volem donar un missatge de màxima tranquil·litat. El sistema de detecció de casos de possibles efectes adversos està funcionant, les coordinacions amb totes les agències europees també i que a banda de la vacuna d’AstraZeneca que queda suspesa, la vacunació a Catalunya segueix amb les altres dues vacunes que tenim.

Segons el secretari de Salut Pública, d’AstraZeneca s’han administrat 16 milions de dosis arreu d’Europa, 11 milions d’aquestes al Regne Unit i s’han observat 11 casos d’una trombosi a Europa. Catalunya ha rebut un total de 316 mil dosis i a hores d’ara, s’han administrat a 185.000 persones i en queda en estoc prop de 127.000.

Josep M. Argimon, secretari de Salut Pública:  “La decisió sobre AstraZeneca és raonable i necessària. Cal analitzar els casos d’efectes secundaris i calcular el benefici/risc d’administrar la vacuna d’AstraZeneca”

Divendres, Salut ja va immobilitzar les 2.000 dosis que quedaven d’un lot en concret d’AstraZeneca després de detectar-se el primer cas de trombosi a Espanya. D’aquest lot, ja s’havien administrat aproximadament 37.000 dosis a Catalunya.

Sobre els símptomes que presenten els pacients que s’han trobat amb aquesta possible reacció adversa, són un mal de cap molt intens i poden aparèixer entre 3 i 14 dies després de ser vacunat. Res a veure, per tant, amb la fatiga, el mal de cap que remet amb paracetamol o la febre que es poden tenir en les primeres hores i que són els efectes secundaris més freqüents.