Anna Cornet, Els Xerrics: “Mai ens hauríem imaginat estar un any sense fer castells, tenim ganes que tot això s’acabi i poder tornar”

Ben poques vegades han tornat a entrar dins el seu local els membres de la Colla Els Xerrics, des que va esclatar la pandèmia. El món casteller està completament aturat des del març del 2020. De fet, aquesta colla olotina ha optat, en tot moment, per trobar-se poc en persona la quarantena de membres que en formen part, per respecte a les persones de risc i per intentar col·laborar acabar el més aviat possible amb aquest malson. L’últim gran record conjunt, com a colla, és el del darrer castell que van carregar.

Anna Cornet, cap comunicació Els Xerrics: Mai no ens hauríem imaginat que el del 8M seria el darrer castell en més d’un any. Era el nostre primer repte de la temporada, d’una temporada que començava amb força, amb caps de colla nou, tècnica nova… era una temporada que es preveia forta i de recuperar-nos. A nosaltres, que d’avui per demà ens diguessin que no podíem fer castells, va ser un gerro d’aigua freda que ens va caure per sobre.

Des d’Els Xerrics, entenen que siguin dels últims en recuperar la normalitat donat que els castells impliquen molta proximitat entre les persones. De fet, no esperen tornar fins que hi hagi un 80% de la població vacunada. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ja està treballant en l’elaboració d’un protocol per poder tornar a assajar quan sigui possible. De moment, Els Xerrics ja ha parlat amb l’Ajuntament d’Olot perquè els hi arreglin els vestidors i lavabos, per tal de poder garantir un mínim de higiene.

Montse Martí, presidenta Colla Els Xerrics d’Olot: Vam parlar amb l’Ajuntament, que ens ajudes perquè necessitem habilitar lavabo, per fer piques, per rentar-nos les mans, els peus… necessitem adequar el local.

I un cop arribada la tornada, estarà per veure quin és l’estat de les colles a plaça. Fan falta hores d’assajos per anar recuperant físic i molt probablement serà difícil veure, a curt termini, castells d’alt nivell.

Anna Cornet, cap comunicació Els Xerrics: Jo crec que costarà, més que res perquè la mainada ha crescut. I tu no pots pujar un castell molt alt i la mainada són gran, vol dir que pesen més, i clar, costa més pujar-lo.

El cas és, però, que el món casteller vol tornar a omplir places i assistir a festes. Les ganes de fer castells no les han perdut gens ni mica.

Anna Cornet, cap comunicació Els Xerrics: Volem tornar ja, volem fer castells ja i volem que això s’acabi.- Tenim moltes ganes de veure’ns, de tornar a fer dinars, trobades, anar a plaça i fer castells.

x