Els sanitaris garrotxins demanen tranquil·litat a les persones que hagin estat vacunades amb dosis d’AstraZeneca

Josep Lluís Nicolau, director àrees bàsiques Olot i Besalú: La gent que se l’ha posat ha d’estar tranquil·la. Si hagués fet algun efecte secundari d’aquest tipus, habitualment és en els primers dies de la inoculació de la vacuna, no és un efecte a llarg termini.  


Els sanitaris garrotxins envien un missatge de calma a les persones vacunades amb AstraZeneca, després de la suspensió preventiva de l’administració d’aquest preparat contra la Covid. A la Garrotxa, s’han administrat 1.484 dosis a treballadors essencials, com bombers, farmacèutics o mestres, de fins a 55 anys.

Aquest passat dimarts, el Ministeri de Sanitat va informar de dos casos més de trombosi en persones a qui havien administrat la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid-19. Un dels casos ha estat una trombosi arterial molt freqüent, que ha acabat amb la mort de la persona afectada.

De moment però, s’estan analitzant els detalls aquests tres casos per esbrinar si hi ha hagut relació causa-efecte entre la vacuna i les trombosis. Aquestes mesures impliquen identificar els factors de risc i no fer servir aquesta vacuna amb les persones que els tinguin.

Jaume Heredia, director mèdic Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: Això s’està analitzant. El principi de prudència que impera sobre qualsevol actuació mèdica. Estem parlant d’11 casos de trombosi cerebral en 17 milions de dosis posades, una incidència baixíssima.

Segons els responsables sanitaris de la Garrotxa, a la comarca de moment no s’han detectat incidències.

Josep Lluís Nicolau, director àrees bàsiques Olot i Besalú: Les últimes que vam posar a la Garrotxa ja fa ben bé una setmana. No hem tingut cap problema al nostre territori.  

I és que la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca, ha tornat a posar en el punt de mira el vaccí d’Oxford, que ja carregava amb alguns prejudicis per part de la població sobre la seva efectivitat. Un fet que preocupa, i molt, als sanitaris.

Josep Lluís Nicolau, director àrees bàsiques Olot i Besalú: A mi el que em preocupa més és que aquesta vacuna era de la que disposàvem de més quantitat per poder vacunar, era la que havíem posat a més gent. Em fa por que després quedi demonitzada davant la resta i la gent es negui a administrar-se-la.

x