L’hospital d’Olot estudia el benestar emocional dels treballadors amb una teràpia de realitat virtual

Veure imatges relaxants pot reduir els nivells d’ansietat dels treballadors? És el que vol saber l’estudi que està a punt de començar a la Fundació Hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa. Per trobar la resposta a aquesta pregunta, l’hospital olotí ha equipat una sala amb un projector immersiu únic a tot el món, que endinsarà una cinquantena de treballadors del centre, que hi participen voluntàriament, en una experiència de realitat virtual.

Marta Linares, psicòloga clínic Fundació Hospital d’Olot: Amb aquesta teràpia immersiva, que a més no és invasiva i permet que els professionals puguin gaudir d’aquesta sala, esperem que amb l’estímul visual i auditiu es pugui corroborar que hi ha una disminució dels nivells d’ansietat.

El d’Olot serà el primer hospital de la Regió Sanitària de Girona en utilitzar aquest mètode, i un dels pioners de tot l’estat. L’estudi representa un pas endavant en el suport psicològic que s’està donant als professionals des de l’inici de la pandèmia.

Marta Linares,psicòloga clínic Fundació Hospital d’Olot: Penso que és el primer pas de molts més que han d’anar venint. Tenim uns professionals que han donat molt a nivell professional i personal, són els que tenen cura dels que ingressen, els que estan en una invervenció… s’ha de prioritzar el benestar d’aquests professionals.

 La teràpia amb els voluntaris començarà la setmana que ve i al cap de vuit setmanes ja es podran treure conclusions.

Marta Linares,psicòloga clínic Fundació Hospital d’Olot: El dia 24 i 31 comencem a fer els cribatges, passarem una escala que està relacionada amb l’ansietat i una altra que és en la percepció del benestar del professional, després es farà un segon tall a les quatre setmanes, i l’últim es farà a les vuit setmanes.

 En aquesta primera etapa la investigació es centra en una cinquantena de professionals de l’hospital d’Olot, però caldrà veure quines aplicacions pot tenir aquesta tecnologia en altres tipologies de pacients, com ara la gent gran, els nens, o persones que fan neurorehabilitació.

Els treballadors de l’hospital que no participin a l’estudi també tindran accés a la sala com a espai de relaxació, que els pot ajudar a gestionar millor la pressió emocional a què estan sotmesos.