L’HolaDomus segueix ampliant la seva xarxa d’acció i s’estén a tota la demarcació de Girona a través del projecte GiDomus

Des de l’arrencada del projecte HolaDomus el 2018, 304 ciutadans d’Olot han contactat amb EuroPACE per a un projecte gratuït d’eficiència energètica per al seu domicili. Dels tres centenars de contactes, n’han sorgit 63 projectes de rehabilitació dels quals més de la meitat estan acabats. GarrotxaDomus, en dos mesos de vida, ha generat a la comarca 56 contactes, dels quals n’han sorgit 15 pojectes, alguns d’ells en fase d’execució.

Des del consistori i la fundació ho consideren un èxit en el marc de l’anàlisi i l’estudi de l’estat dels habitatges a Olot i comarca, i és per això que, amb els resultats a la mà, han volgut ampliar el projecte a tota la demarcació de Girona amb el ‘modus operandi’: la capital seria l’encarregada d’estendre la xarxa a la resta de municipis de la seva comarca. Ripoll, la Bisbal d’Empordà, Banyoles i Santa Coloma de Farners no han dubtat ni un segon a afegir-s’hi. Mentre que, al Gironès, Salt serà l’epicentre del GiDomus, ja que, segons expliquen els líders del projecte, és una ciutat que compta amb una idiosincràsia i una tipologia de població molt singular, i serà interessant veure-hi els efectes.

Alguns municipis estan més interessats en veure resultats als seus nuclis antics, com Ripoll. D’altres ho volen ampliar a la petita indústria, com Banyoles, i d’altres volen seguir el mateix model d’Olot. És per això que GiDomus, el l’any que tindrà d’ara endavant per incorporar la seva metodologia a cada ciutat, en vol comprovar les peculiaritats  i necessitats de cadascú.

Jordi Ayats, EuroPACE: Els objectius principals primer de tot són, entendre quina tipologia de parc d’edificis té cada municipi, contactar amb els principals actors de la rehabilitació a cada ciutat, saber el perfil de propietari que tenen i obtenir així una radiografia el més detallada possible de cada lloc.

En cas que es volgués desplegar el model al municipi, es faria un estudi cost-benefici a partir de les necessitats, els recursos que hi hauria de posar l’ajuntament, fins on arribaria el finançament de la fundació EuroPACE i quins projectes requeririen una inversió o una altra. La Unió Europea només cobreix la part inicial, d’anàlisi i estudi.

Després del GiDomus, i de posar en funcionament aquest model arreu de la demarcació l’ambició seria anar-ho traslladant a l’àmbit català.