Els padrins tornaran a regalar el Tortell de Rams amb una nova normalitat

Nil Vilanova, Can Carbasseres: És quatre vegades o cinc més fort que un cap de setmana normal. El Ram és molt important a casa.

Aquest diumenge més que cap altre dia, el tortell és el rei de les taules garrotxines. A Can Carbasseres d’Olot, fa més de 135 anys que n’elaboren, seguint una recepta ben senzilla a base de farina, ous, sucre, anís i matafaluga. A poques hores de Rams, no paren d’entrar-ne i sortir-ne del forn…

Nil Vilanova, Can Carbasseres: És l’especialitat de la casa, però durant aquests dies del Ram les vendes augmenten considerablement, la tradició està molt arraigada i la gent compra molt de tortell.

El 2020, aquest establiment centenari d’Olot va tancar per Rams per segona vegada a la seva història, després d’haver-ho fet per la Guerra Civil. Asseguren que la tradició no s’ha ressentit de l’aturada.

Nil Vilanova, Can Carbasseres: L’any passat per mala sort no vam poder-ho fer, i aquest any per la situació encara la gent podrà celebrar la festa dels padrins i dels fillols i hi haurà bastanta demanda de tortells de matafaluga, com cada any.

La impossibilitat de fer grans trobades sí que condiciona la mida dels tortells més demanats.

Nil Vilanova, Can Carbasseres: Es nota que la gent es reuneix menys i les mides són més petites. Els tortells grossos estan menys demanats però se’n continuen fent.

El més gran de tots és com aquest, de més de dos quilos. Només es fa per encàrrec, i calen quatre mans per posar-lo al forn…

Nil Vilanova, Can Carbasseres: Fem tortells que per la porta de vegades costa que entrin i tot, de dos quilos i mig el més gros.

Això sí, padrins i fillols hauran de menjar-se el tortell, segons les mesures del PROCICAT, en grups molt reduïts. De quatre a l’interior, i de sis a l’aire lliure, però sempre amb la mateixa bombolla de convivència.

x