L’Ajuntament de Les Planes d’Hostoles comença un control d’aforament per accedir als gorgs

370 persones. 30 per sota del màxim establert. El diumenge es va arribar al màxim i es va haver de dir a alguns visitants que no hi havia més places. Més d’un 50%, però, ja havien fet la reserva prèvia, per tant ja sabien que per visitar els gorgs de Les Planes d’Hostoles, s’havien de registrar a la plataforma virtual i abonar el preu de l’entrada.

Manel Casas, tècnic ambiental: Veiem que hi ha força aforament. Hem vist com des de primera hora ja hi ha començat a haver-hi força afluència de turistes i visitants en tot l’entorn. Hi ha previsió que al llarg de la setmana hàgim de fer nosaltres, el conjunt d’informadors, una feina de gestió, de control i d’informació en tot l’espai dels gorgs.

Segons han pogut assegurar els tècnics ambientals a Olot Televisió, el perfil de visitant és molt divers: des de visitants que ja venen conscienciats de la importància del respecte a la naturalesa fins a turistes que no ho estan, o des de famílies fins a parelles. Uns turistes que entenen la necessitat del control.

Daniel Partal, visitant: Portàvem molts dies sense sortir. Som de Badalona i avui hem decidit sortir. Hem vist a través d’internet aquestes gorgues i anem a conèixer-les.

Laura Espuny, visitant: Som de Barcelona. Hem decidit venir aquí, perquè estem d’aniversari. Volíem buscar un entorn molt natural. Hem estat mirant una miqueta de ruta, sobretot amb nens. Vam veure que aquí hi havia una sèrie de gorgs naturals i és una bona època per veure’ls, perquè hi ha molta baixada d’aigua. Venim a disfrutar-los.

Eduard Llorà, alcalde de Les Planes d’Hostoles: O perquè ho coneixien de l’any anterior o per la informació que els facilitaven els establiments del poble on havien reservat per dinar o qualsevol activitat. Cada vegada la gent s’hi acostuma i això ens permet treballar amb molta tranquil·litat.

D’aquesta manera Les Planes consolida el seu model de gestió de l’accés als gorgs després d’anys arrossegant problemàtiques amb aglomeracions, tasques de manteniment escasses i descontrol en determinades èpoques de l’any. El del municipi de la Vall d’Hostoles podria ser un exemple a seguir en altres espais naturals de la comarca, cadascun amb les seves singularitats i problemàtiques específiques, però de moment l’alcalde i ex president de Turisme Garrotxa assegura que no pot assegurar que el model funcioni en altres llocs però, en canvi, sí que està convençut que és la fórmula idònia per al seu poble.

Eduard Llorà, alcalde de Les Planes d’Hostoles: No puc dir el que han de fer en altres llocs, el que sí que puc dir és que després de moltes modificacions, canvis i ajustaments, aquesta és la fórmula que a nosaltres millor ens funciona. Són els qui viuen al territori els qui millor saben, per al seu municipi, cap a quin model han d’anar.

Un màxim de 200 persones per accedir als gorgs. Aquesta és la xifra que ha posat com a límit ‘Ajuntament de les Planes d’Hostoles per controlar l’aforament a un dels espais naturals més concorreguts de la comarca. El consistori ha iniciat aquest mateix dissabte un control que serà present durant tota la Setmana Santa fins al dilluns de Pasqua.

Els quatre gorgs habilitats estan controlats per informadors que desvien els usuaris segons la massificació de cada punt.