Distintius per als veïns i autorització per al qui tinguin reserves en cas de sobrefreqüentació al Parc Natural

Controls com aquest, a l’inici de la carretera de Santa Pau, van servir per regular l’accés de vehicles a la zona central del Parc Natural de la Zona Volcànica en dies de màxima afluència, però també van provocar problemes a alguns veïns per arribar a casa seva i van acabar perjudicant establiments, que van veure com baixava l’afluència de clients. Per evitar-ho, els diferents agents del territori presenten un nou dispositiu, segons el qual, davant d’un hipotètic control de Mossos, només podran accedir aquelles persones degudament identificades. D’una banda, els residents a Santa Pau i Batet, podran recollir un distintiu als seus ajuntaments.

Gerard Xifra, Vicepresident Turisme Garrotxa: Tindran aquest distintiu que el col·locaran en un lloc visible, sota el que seria el de la ITV, una rodoneta de color púrpura, i així es sabrà que són d’aquests municipis.

De l’altra, per incentivar la cita prèvia, també es demanarà als visitants que mostrin, al mòbil o en paper, un comprovant de l’estada, activitat o àpat que tenen reservat. Alhora, Turisme Garrotxa ha creat un formulari especial per aquells establiments que no facin reserves online.

Gerard Xifra, Vicepresident Turisme Garrotxa: Un aplicatiu amb el qual entrem el seu nom, número de telèfon i correu i directament rep al mòbil la validació de reserva amb el qual ja poden accedir a aquest control hipotètic que es pugui crear.

El dispositiu està preparat per activar-se aquest mateix cap de setmana si l’afluència de visitants ho requereix, però des de Turisme Garrotxa recorden que només es farà quan els aparcaments del parc natural estiguin plens, i els Mossos d’Esquadra hagin de regular l’entrada de vehicles.

Gerard Xifra, Vicepresident Turisme Garrotxa: Sobretot hem d’entendre que no serà un tancament, ni molt menys es vol aplicar un sistema de barrera. El que intentem és anar coordinats i treballar amb allò que sempre havíem parlat, que no hi hagi massificació, que es gaudeixi del territori amb qualitat i afectant el menys possible la població.

Els ajuntaments, les oficines de turisme i els vigilants del Parc Natural també col·laboraran per aconseguir que, fins i tot els dies en què més gent visita la comarca, els accessos es puguin fer de forma fluïda i segura.

x