Trencada de la mona ‘confinada’ a la pastisseria Cacau d’Olot

Aquestes imatges que veuen, fa ja dos anys que no es repeteixen, una trencada multitudinària amb centenars de persones a la plaça major d’Olot. El primer any a causa del confinament i el segon, aquest any, per les mesures de seguretat. Malgrat tot, la XIII trencada de mona de la pastisseria Cacau s’ha realitzat d’una manera ben especial. De fet, ha tingut lloc aquest Dilluns de Pasqua a l’obrador de la pastisseria i xocolateria. En l’acte d’esmicolament hi han participat el fill de Lluís Riera, Naüm, i el seu padrí, el cuiner Oriol Sala, del restaurant El Gravat de Vic, com a representant d’un dels col·lectius més perjudicats per la pandèmia.

Lluís Riera, Cacau Pastisseria: Per damunt de tot entenem que tots plegats tenim una necessitat d’alegria, de compartir, de trobar-nos i la pasqua és una mica això, la benvinguda a la primavera.  Tothom ho ha passat malament, la gent ha estat patint. Nosaltres mateixos i totes les famílies hem patit econòmicament, sanitàriament, familiarment…un daltabaix de replentejar-ho tot. Era una qüestió de justícia que tots els cambrers i cambreres, cuiners i cuineres se sentissin representats.

És per aquest motiu que enguany es van plantejar una trencada de mona pensant en un canvi de cicle. I en aquest punt és on apareix la figura del Tòtem com a element ancestral. El tòtem com a fil conductor entre la vida terrenal i el més enllà.

Lluís Riera, Cacau Pastisseria: El tòtem al cap i a la fi és una figura que totes les cultures i pobles del món han tingut de forma ancestral. És com un homenatge que veiem al coneixement que ens ha acompanyat al llarg del temps. És una conjugació de diferents figures, que per diferents motius ens cridaven l’atenció i buscar-li una mica el significat.

Una part de la mona serà regalada a tothom a partir de demà i fins al 20 d’abril i l’altra serà fosa i venuda en forma de rajola per a finançar la trencada de mona de l’any vinent.

x