El Parc Natural compleix 39 anys i ho celebra amb l’ampliació del seu fons documental

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa està d’aniversari. Celebra el 39è aniversari de la seva creació i ho fa amb l’ampliació del seu Fons documental. S’han digitalitzat prop de 4.800 negatius d’imatges que testimonien el pas del temps des dels anys 70 en aquest espai natural protegit. Concretament, la digitalització inclou 30 sèries amb més de 800 negatius des de finals dels anys 70 i fins a finals dels 80, amb mostra d’activitats, equipaments, senyalització, volcans i paisatges, i 232 sèries amb més de 4.000 negatius dels anys 90, amb mostra d’edificacions, impactes ambientals, i també activitats diverses del Parc durant aquells anys.

Montse Grabulosa, tècnica Centre de Documentació del Parc Natural de la Zona Volcànica: Vam comentar que com que fèiem 39 anys i en feia 36 de la gestió, era un bon moment per digitalitzar tot aquest fons, que s’havia digitalitzat parcialment però no totalment. Han sortit uns 4.500 negatius de nova incorporació. D’aquest fons hi ha una part que és una part que nosaltres diem el Fons Mallarach, i una segona part que són imatges del 90 cap aquí i que potser l’interès és més relatiu.

En total són 4.800 fotogrames de negatius de 35 mil•límetres, 4.500 dels quals s’incorporen de nou al Fons documental del Parc. El fons del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, ha superat les 20.200 imatges a principis de 2021.

Per a una millor conservació està previst traspassar els negatius, fotos i diapositives originals en dipòsit a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, però un cop es disposi de tot el material digitalitzat, se n’hagi fet difusió, i s’hagin enllestit projectes relacionats amb la història del parc.