L’Hospital d’Olot ha derivat a les UCI un pacient per dia des que va començar la quarta onada

Ja és oficial. La Garrotxa està immersa a la quarta onada, que va començar a manifestar-se els darrers dies de març. Des de l’1 d’abril, 14 pacients han hagut de ser traslladats a les UCI d’altres centres sanitaris a causa del coronavirus.

Jaume Heredia, director mèdic Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: Estem esperant que arribin els casos derivats la flexibilització de les mesures de la Setmana Santa. Veurem el comportament que hem tingut les garrotxines, garrotxins i visitants durant aquests dies, però segur que augmentarem en nombre de casos.

Preocupa, i molt, quin pugui ser l’efecte dels dies de festa que vam passar ara fa 10 dies. I preocupa perquè, ja en aquest moment, la situació no és gens bona.

Això vol dir, i les dades no enganyen, que cada dia un pacient infectat per la Covid a l’Hospital d’Olot ha hagut de ser traslladat a les Unitats de Cures Intensives d’altres centres hospitalaris.

Jaume Heredia, director mèdic Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: El que estem veient és un canvi de perfil del pacient. La gent gran ja està vacunada i el vaccí funciona per tant no ens trobem casos amb aquestes franges d’edat. En canvi, sí que tenim gent jove, que fan una evolució molt ràpida i es posen malament en poques hores.

Fins ara, el factor de risc més important a l’hora d’avaluar el risc d’empitjorament de la malaltia havia estat l’edat. Ara que la gent gran està vacunada, s’està veient aquest canvi cap a la gent més jove i, per tant, cal valorar tots els factors a l’hora d’analitzar-ho, sense descartar que el virus hagi canviat o variat la seva manera d’actuar amb l’aparició d’altres soques.

Per això i veient com van evolucionant les dades, des del centre insisteixen en la importància de vacunar-se, i tenen  molt clar, arrel dels dubtes sorgits en les darreres setmanes sobre els efectes secundaris en alguns pacients per la inoculació d’alguna determinada vacuna són mínims.

Jaume Heredia, director mèdic Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa: Són vacunes segures. Tothom que tingui la possibilitat de posar-se-la se l’hauria de posar. És el que és racional. La resta de teories no tenen  cap fonament científic clar.

Un altre factor clau és la prevenció. Avui, segona jornada de cribratge massiu a Olot. Es durà a terme al pavelló firal a partir de les 14.00h i fins les 20.00h. Ahir, a la Sala El Torín, fins a 300 persones es van fer una PCR per comprovar si eren positius asimptomàtics. En les properes hores totes elles rebran els resultats.