Estima, sacrifici i ment centrada per poder combinar el ramadà i l’esport

Aquesta setmana ha començat el mes de ramadà per a molts musulmans i musulmanes practicants. Un mes de dejuni, d’entrega i d’amor cap a Déu. De no beure i menjar res des que surt el sol fins que es pon. No és fàcil combinar l’activitat frenètica del dia a dia sense pràcticament aliments que et proporcioni energia. Això en l’esport, es multiplica encara més, però no hi ha res com tenir-ho interioritzat, com és el cas de l’Ibra Susahou, jugador del sènior masculí del Club Bàsquet Olot.

Ibra Susahou, jugador Club Bàsquet Olot: Estic acostumant, perquè porto dels 12 anys fins ara, que ja en tinc 25. El cos ja està acostumat. Els dies d’entrenament són dies normal, sense cap diferència.- faig vida normal.

Tot i portar molts anys fent-ho, però, l’Ibra reconeix que en alguns moments se li fa costós. Ara bé, el secret en bona part està en la ment.

Ibra Susahou, jugador Club Bàsquet Olot: Quan fas esport la hidratació és important i fent el ramadà, costa molt. Però és molta feina de cap, molta feina de cap, la veritat. Quan estic cansat li dic a l’entrenador si puc seure una mica, i quan ja estic recuperat torno.

Cada religió té les premisses a seguir i els seus rituals. La Setmana Santa de la qual acabem de sortir n’és un bon exemple. Amb els anys, les societats occidentals van interioritzant les maneres de fer d’altres cultures i l’Ibra assegura que per ell el ramadà ara ja és entès com un fet prou normal entre els companys.

Ibra Susahou, jugador Club Bàsquet Olot: Al principi que jugava a bàsquet aquí la gent no ho entenia però amb el pas dels anys ho vas explicant i ells ho van entenent.

Després de mitja vida fent el ramadà, l’Ibra també té clar quin és el consell que han de seguir els esportistes més joves, per tal de poder-ho compaginar tot bé.

Ibra Susahou, jugador Club Bàsquet Olot: Recomano començar a fer ramadà poc a poc. Potser fins al migdia, i amb el pas del temps, anar-lo fent tot el dia. De mica en mica.

I és que a la fi al cap, tant el bàsquet com el ramadà és una qüestió d’estima per l’Ibra. De passió i de sentiment cap a una cosa.