La Pedra Seca, protagonista d’una exposició i una activitat escolar

El Museu d’Olot obre les portes al públic amb l’exposició ‘Tota pedra fa paret. La pedra seca de Catalunya’. Amb aquesta mostra itinerant en format fotogràfic es vol explicar quines tècniques i construccions amb pedra seca s’han dut a terme al nostre país.

Jordi Grau, tècnic de l’Observatori del Paisatge: “És una exposició que fou creada l’any 2019 pel Departament de Cultura i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional. Es va crear per commemorar la declaració de la pedra seca com a patrimoni material de la humanitat.

L’exposició explica la tècnica constructiva, els diversos tipus de construccions que es realitzen amb aquesta tècnica. També la singularitat de cadascuna de les pedres que s’han fet servir segons les característiques vegetatives de cada territori, i les necessitats que hi havia. A banda de la mostra al Museu de la Garrotxa també s’ha volgut obrir aquesta iniciativa a les portes de les escoles, amb una proposta inclosa als recursos educatius.

Maite Oliva, tècnica de Col·labora pel Paisatge: “Posar en valor el patrimoni i l’ofici de la pedra seca des de les escoles i que arribi a un públic més familiar que també dons en un moment determinat podrà fer sortides de descoberta al territori. Pensem que la valoració del patrimoni ha de començar pels més petits”.

Tracta d’un material itinerant format per 25 panells de fusta que poden rebre totes les escoles que el sol·licitin durant un període de dues setmanes per dur-hi les activitats que considerin més interessants. L’exposició fotogràfica de la Pedra Seca es pot anar a visitar de forma gratuïta a la Sala 15 del Museu de la Garrotxa.

x