L’Agència de Salut Pública retira diversos lots d’Embotits d’Oix després de detectar listèria

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha emès una alerta alimentària aquest divendres al migdia per la presència de listèria (Listeria monocytogenes) en embotits de l’empresa garrotxina Embotits d’Oix. En concret, els productes afectats són botifarra d’ou, bull blanc, botifarra negra, botifarra de fetge i botifarra d’all julivert. Els lots implicats són els següents: 2106, 2107, 2108, 2109, 2110, 2111, 2112, 2113 i 2114.


Segons ha pogut saber Olot Televisió i ha aclarit el propietari de l’empresa, Dionís Cros, es tracta d’un lot en concret venut als supermercats Caprabo.

Segons afirma l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició en el comunicat emès, l’Agència de Salut Pública de Catalunya està duent a terme actuacions de comprovació en els productes retirats i la investigació de les causes, i també ha requerit la suspensió de l’activitat de l’establiment. Una decisió que s’ha pres per prevenció, ja que el comunicat ressalta que no s’ha relacionat cap cas directe per listeriosis a Espanya després de la ingesta d’aquests embotits. Segons Cros, propietari d’Embotits d’Oix, des de l’inici de les investigacions, no s’ha trobat cap més presència de listèria a l’empresa.

En el cas d’haver consumit algun d’aquests productes i presentar símptomes compatibles amb la listeriosi (vòmits, diarrea o febre), les autoritats sanitàries recomanen anar a un centre de salut. Aquesta malaltia infecciosa causada pel bacteri Listeria monocytogenes, és relativament poc freqüent i es produeix bàsicament en nadons, ancians i pacients immunodeprimits. Acostuma a presentar símptomes i signes semblants als de la grip, però en els casos més greus pot provocar meningitis i infeccions generalitzades.