Olot se suma a la commemoració del 90è aniversari de la Segona República

El 14 d’abril de 1931, fa 90 anys, es va proclamar la Segona República. D’aquesta manera, un nou règim polític democràtic va substituir la monarquia d’Alfons XIII i el vell sistema de la Restauració. La República, de 1931 a 1936, va ser un període breu i convuls, però, alhora, d’una intensa activitat política i civil. La societat estava il·lusionada amb la perspectiva de construir una nova societat, moderna i avançada, i aquest entusiasme es va plasmar en un munt de projectes d’àmbit social i cultural. La majoria, per no dir tots, van quedar aturats o directament eliminats amb l’arribada del la dictadura franquista.


Albert Planas, membre PEHOC:Va ser la primera vegada que les dones van poder votar, es va fer una reforma educativa importantíssima i també el desembarcament de les classes populars a la política. Per això, gairebé 100 anys després, és important reivindicar la Segona República com a primera experiència democràtica, però també pels valors que va despendre com la justícia, la igualtat i la llibertat.”

La capital garrotxina va voler sumar-se a la commemoració del seu 90è aniversari. L’acte, organitzat pel Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, va aplegar desenes de persones onejant banderes republicanes.

En l’acte hi van intervenir l’alcalde d’Olot, Pep Berga, així com Raúl Valls, membre de l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, explicant la importància de les classes populars.  Finalment, l’acte va finalitzar amb la intervenció musical del cantautor olotí Angel Girona, interpretant l’himne de Riego, himne oficial de la Segona República Espanyola.

 

x