La Formació Professional té cada vegada més prestigi i ha deixat enrere el paper de ‘germà pobre’ del model educatiu

Set empresaris de sectors diferents i amb perfils diferents però amb un tret en comú; la formació professional.


El sector productiu de la comarca fa un clam en favor de la FP. Hi ha diferents dades que avalen aquesta demanda. L’any passat es van crear 7 milions de llocs de treball nous i es calcula que en la propera dècada es crearan 80 milions d’oportunitats laborals. Són dades del Centre Europeu per al Desenvolupament de la Formació Professional. Tenir experiència laboral és, a dia d’avui, primordial per tenir una bona feina.

David Jané, cofundador de Volcanic Internet: “El fet de viure l’empresa i tenir una conducta amb els companys, respectar horaris, facilita aquestes primeres experiències i el començar a tenir ofici”.

Ara bé, no tot depèn de l’estudiant ni de l’empresari. Hi ha una primera etapa que és primordial, la orientació professional. Els empresaris estan d’acord que es fa tard i malament. Aposten per treure-la de la responsabilitat dels tutors i professors dels centres educatius.

Mònica Vidal, directora corporativa i de RRHH de Noel Alimentaria: “Crec que hi hauria d’haver un estament neutre i fes aquesta orientació. Per tant, que escoltés el jove i que si no vol fer el batxiller o cicle ho pugui fer al centre del costat. I, encara més, crec que l’empresa hi hauria d’estar molt més present”.

I aquest argument respon al fracàs escolar, que en l’etapa del Batxillerat gira a l’entorn del 30% al nostre país. Els agents implicats estan convençuts que la FP és un bon camí pels que volen fer cicles formatius però també per arribar a la universitat. Sigui com sigui des del sector educatiu posa en valor un concepte…

Jordi Sunyol, director Escola Joan XXIII: “El que és molt positiu de la FP és que acabes fent el què vols i això és el més interessant. Per què hem d’acabar pensant en la universitat? No és el destí final. Aquí tornem a posar els nostres valors. Com si tingués més prestigi anar a la universitat. No és veritat!”.

Lluís Vilanova, directiu a Tavil: “Una de les coses més importants que els hi demanem és: t’agrada la feina? Si t’agrada no hi ha problema. Si no ho veus clar i vols una feina per tenir-la no anem bé i això es veu i es palpa”.

A la Garrotxa, a més, hi ha una sortida professionalitzadora per aquelles ments creatives. Això és el que ha posar en valor Jordi Vayreda. Antic estudiant de l’Escola d’Art i Disseny d’Olot i que actualment dirigeix un estudi creatiu a la ciutat.

Jordi Vayreda, dissenyador a JordiVayreda Projecteam: “El disseny t’ofereix aquesta paraula tant de moda que és la creativitat. El món de les arts, la bellesa, el món de les humanitats ho porta intrínsec des de fa segles”.

x