A partir de dilluns, lliure mobilitat per tot Catalunya

Aquestes imatges podrien tornar-se a repetir la setmana vinent. I és que Catalunya, permetrà el lliure moviment dins del país a partir del pròxim dilluns. Així ho ha confirmat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest mateix migdia.


I és que ja fa uns dies que fonts del Govern apuntaven a la finalització del confinament comarcal, però quedava per decidir si es limitava per vegueries o bé es permetia el lliure moviment dins del territori català, com ja es va fer per Setmana Santa. Finalment, davant l’estabilització de les dades, les autoritats han decidit apostar per una major flexibilització.

Aquest canvi en les mesures podria deure’s a que en els darrers dies, les dades epidemiològiques mostren una certa tendència a la baixa. I és que L’augment de la mobilitat que hi va haver a principis de mes, durant la Setmana Santa, no ha fet augmentar els contagis ni les hospitalitzacions.

A la Garrotxa, per exemple, el risc de rebrot se situa als 420 punts, molt inferior als gairebé 1.000 punts de principis d’aquest mes. La velocitat de reproducció de la malaltia ha baixat per sota de l’1, a 0,86, i de les més de 2.200 proves diagnòstiques fetes, un 5,88% han resultat positives. En l’última setmana, s’han detectat 123 casos positius.

L’aixecament d’algunes restriccions ja estava en els plans del Procicat la setmana passada, quan va acordar allargar una setmana més el confinament comarcal.

Així doncs, el que preocupa ara mateix són les UCI i la tensió del sistema sanitari. La pressió continua sent alta, i és que els hospitals encara arrosseguen els estralls de les darreres onades. De fet, segons les últimes dades, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa té en aquests moments 14 persones ingressades per COVID-19, 1 d’ells a la unitat de semi crítics, i 2 professionals positius o en aïllament. En aquests 4 primers mesos del 2021, 39 persones han hagut de ser derivades en estat crític als hospitals de referència i s’han produït 31 defuncions.

Una altra restricció que hi ha vigent és el toc de queda, i de moment, no sembla que el Procicat es plantegi una ampliació del confinament nocturn. Abans que acabi l’estat d’alarma, el 9 de maig, sí que es podria posar sobre la taula una modificació. Pel que fa la resta de sectors, no hi hauria cap canvi rellevant i seguirien com fins ara.

 

x