Santiago Vilanova: “Hi ha hagut un rebrot de la biodiversitat, però tot ha estat molt provisional”

El periodista i escriptor olotí Santiago Vilanova, ha publicat un nou llibre escrit durant els mesos de confinament dedicat a analitzar l’impacte del canvi climàtic i la relació de la crisi ecològica amb la pandèmia: L’emergència climàtica a Catalunya. Revolució o col·lapse, de la mà d’Edicions 62. I és que d’acord amb les dades dels sectors científics i amb els símptomes actuals, Catalunya s’encamina cap al col·lapse ecològic.


Santiago Vilanova, periodista i escriptor:Com pot afectar el canvi climàtic als Deltes, a l’alta muntanya i als Pirineus sobretot el negoci de la neu, l’agricultura, el litoral…aquesta reflexió és important per definir que si no fem un canvi important de model productiu, en els propers anys caminem cap al col·lapse ecològic, en el sentit que les temperatures poden pujar més de dos graus, la temperatura de Catalunya pot ser semblant a la del nord d’Àfrica i per tant tindrem problemes importants que afectaran a l’economia productiva”.

La crisi del coronavirus, per contra, ha provocat durant uns mesos una disminució de la contaminació i el que hem viscut podria ser un assaig del que caldria fer.

Santiago Vilanova, periodista i escriptor: La gent ha pogut comprovar com es respirava millor a les grans ciutats, ha disminuït la contaminació, la gent s’ha apropat més a la natura, hi ha hagut un rebrot de la biodiversitat. Tot plegat ha estat molt provisional. Ara ja torna a haver-hi ganes de tornar a consumir, el pic del petroli, el carbó i el gas natural continuen pujant, etc.”

Vilanova apel·la a la consciència crítica del lector i reclama una governança transversal de la transició ecològica, a més d’una democratització de la gestió, perquè la societat civil hi té un paper fonamental.

Santiago Vilanova, periodista i escriptor: Per complir la llei del canvi climàtic ha d’haver aquesta revolta del consumidor. Si només un 10% del consumidor volgués caminar cap a aquest model, es possible que els polítics i els industrials també hi caminin”.

Santiago Vilanova ha dedicat les darreres dècades a divulgar el pensament ecologista i ha publicat més de 18 llibres, entre els quals quatre novel·les en defensa d’un model energètic democràtic, descentralitzat i basat en les energies renovables.

x