Martí Gironell proposa una ruta literària per recòrrer ‘El Pont dels Jueus’ a Besalú

A partir d’ara, Besalú forma part d’un itinerari literari. Tothom qui vulgui, amb una mica d’imaginació, podrà viatjar fins al Besalú medieval, de la mà de l’escriptor besaluenc Martí Gironell i la novel·la ‘El pont dels jueus”.


Es tracta de set episodis on, a través de la veu del mateix Gironell, s’expliquen els llocs més emblemàtics de la població, oferint un context històric de la novel·la, al mateix temps que l’autor en llegeix diversos fragments.

De fet, no és la primera vegada que Gironell publica podcasts que permeten seguir una ruta literària. Des de desembre, per exemple, és possible també recórrer els escenaris de “Paraula de jueu” a la ciutat de Barcelona.

Martí Gironell, escriptor i periodista: “Vaig pensar, i perquè no fer-ho a Besalú? Des de l’any 2008 que jo feia questes visites pel Besalú medieval que surt a ‘El Pont dels Jueus’. Ho vaig proposar a l’Ajuntament, ja que no es poden fer les rutes presencialment. La ruta, et contextualitza els llocs, els espais i tot plegat guarnit amb música de l’època per fer que l’experiència sigui del tot sensorial. De fet, la música medieval et transporta fins aquests diversos indrets com si trepitgessis les pàgines del llibre i tornessis a aquella època.”

La ruta s’inicia sota les voltes de la plaça de la Llibertat, passant pel carrer del Portalet, Sant Julià, el Monestir de Sant Pere, el carrer Rocafort i la Sinagoga per finalitzar al pont. Els podcast es poden descarregar a través del web de l’Ajuntament de Besalú o a l’Oficina de Turisme i permeten fer una ruta per la vila comtal en aproximadament una hora i mitja.

La novel·la “El pont dels jueus” se centra en la construcció del pont de Besalú, una metàfora de la construcció d’un diàleg i d’una relació entre dues cultures que vivien juntes però enfrontades.

x