La vacuna dels laboratoris Hipra veurà la llum a l’octubre i serà la primera feta íntegrament a Catalunya i a Europa

La primera vacuna catalana per combatre la Covid-19 sortirà de les comarques de Girona, concretament dels laboratoris HIPRA d’Amer, amb directius que són de la Garrotxa. La companyia preveu començar la producció a l’octubre. En una de les comptades entrevistes que concedeixen aquests dies ahir a la nit un dels directius va ser entrevistat al programa ‘Pros i Contres’ d’Olot Televisió.

Els laboratoris Hipra d’Amer, a la comarca de la Selva, preveuen produir 400 milions de dosis de la seva vacuna per combatre la Covid-19 a partir del mes d’octubre. Ho ha assegurat a Olot Televisió el responsable de la divisió que s’encarrega de dissenyar el vaccí.

Toni Maneu, responsable Human Health Division Hipra: Nosaltres sortirem amb una vacuna el mes d’octubre. Hores d’ara no sabem si aquella vacuna farà front a totes les variants que hi ha en aquell moment. Probablement sí. Si en sortís una dos dies abans o un dia després, d’una manera força ràpida podríem fer una adaptació per fer front a aquesta variant.

Això és possible gràcies a la plataforma que utilitzen, una vacuna de proteïna recombinant que està dissenyada per optimitzar la seguretat i desenvolupar una resposta potent per neutralitzar el virus de la Covid-19.


Sobre la possibilitat que la vacuna provoqui efectes adversos des d’Hipra reconeixen que el risc zero no existeix però estan convençuts que la vacuna que estan dissenyant donarà molt bons resultats. “De moment sí que podem dir que en base a la plataforma de proteïna recombinant és que la seguretat serà molt bona, que és una de les coses que surt de manera recorrent. El que hem de fer amb les primeres fases és saber quina és la dosi amb la qual aconseguim resposta per part de l’organisme.”

I en aquest sentit hi ha diverses línies d’investigació obertes. L’estratègia de vacunació contempla diversos escenaris, l’efectivitat davant les diferents variants i la més que probable dosi de revacunació.

Els assajos clínics de la vacuna començaran a mitjans del proper mes de juny i ja estan concretats amb l’Hospital Josep Trueta de Girona i el Clínic de Barcelona però reconeix que necessitaran la col·laboració de més centres hospitalaris

Toni Maneu, responsable Human Health Division Hipra assegura que “també ens agradaria ampliar-ho a la resta de les comarques de Girona, amb la participació de tots els hospitals. Això ens agradaria.”

Consultats per Olot Televisió fins avui l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa no ha rebut cap petició per participar en aquests assajos però reconeixen que ho veurien amb bons ulls sempre i quan estigués supervisats pels òrgans competents.

HIPRA, amb més de 50 anys d’història d’experiència en el desenvolupament de vacunes, és la primera vegada que desenvolupen una vacuna per humans i reconeixen que no serà la última, i ja estan explorant diferents opcions. Quan aquesta surti al mercat serà la primera que es dissenya i es produeix a Europa, i concretament a Catalunya.

“Serem la primera empresa que desenvolupa des del minut zero i fins a la comercialització la primera vacuna feta a Europa per tant això és un punt de motivació, responsabilitat i es podria de dir també de pressió però pressió positiva.”

Hipra ocupa la sisena posició al rànquing mundial de vacunes per a la salut animal i és el laboratori que més vacunes innovadores i tecnològiques ha llançat en els últims 10 anys, un total de 22.