L’empresa Horpisa d’Olot, reconeguda pels seus 50 anys d’història

El 1970, Horpisa va fer història posant en marxa la primera planta de producció de formigó a Olot, i la segona a la demarcació de Girona. Estava situada al que avui en dia és el polígon de les Mates, però el 1992 es va traslladar a les instal·lacions actuals, a la carretera de la Canya. En les darreres cinc dècades, ha tingut un paper clau en l’evolució del sector de l’edificació a casa nostra.


Domènec Espadalé, president Horpisa: “Vam ser de les primeres plantes de la província, n’hi havia una a Figueres, una a Girona i nosaltres. El formigó preparat no es coneixia, es feia pastant la pasta a cada obra. Ara es porta ja pastada, i quan arribes a l’obra, amb quatre o cinc cubes ja queda tot ple”.

Carrers, infraestructures, edificis públics… al llarg de la seva trajectòria, Horpisa ha participat en nombrosos projectes que han estat determinants per la mobilitat i els serveis a la Garrotxa.

Domènec Espadalé, president Horpisa: “El més important és l’eix d’Olot a Besalú, el primer túnel que es va fer a la comarca, el de Collabós, que va venir el president Pujol a inaugurar-lo… hem treballat moltíssim aquí Olot, amb l’ajuntament, hem fet moltes obres d’edificació…”.

Amb un any de retard a causa de la pandèmia, la Cambra de Comerç de Girona ha volgut reconèixer l’empresa olotina pel seu 50è aniversari.

Pep Berga, alcalde d’Olot: “Aquests actes serveixen per reconèixer i difondre aquest esperit empresarial inspirador que tots necessitem en aquests anys difícils”.

En mig segle de trajectòria, Horpisa s’ha mantigut com una de les empreses capdavanteres del seu àmbit tot i els els alts i baixos de la construcció i l’obra pública, i no només això: també ha seguit innovant amb la complicitat d’alguns arquitectes locals.

Pere Genís, director Minguet-Horpisa-Cycosa: “Ens hem d’anar adaptant a noves normatives d’acord amb Europa, sempre tenim reptes. Tenim arquitectes molt creatius que ens han proposat de fer coses que tenen en ment. Són reptes que ens agrada de fer, a part de les coses que ja estan previstes amb edificació”.

La crisi de la COVID-19 ha suposat un altre gran repte per aquesta companyia garrotxina, que espera seguir generant ocupació i participant en projectes beneficiosos pel territori.