‘Garrotxa Volcanic Walking’, un dels itineraris dels Festivals de Senderisme dels Pirineus

La Garrotxa serà amfitriona de la sisena edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, la més consolidada i transversal de totes les que s’han dut a terme fins ara, passant per 11 comarques del territori, així com la que es preveu més participativa.


Jordi Masquef, vicepresident del Patronat Turisme Girona Costa Brava Girona: “I m’atreviria a dir que la més necessària de totes, per les circumstàncies que vivim. És un goig que la presentació es pugui fer aquí, a Olot, en aquest paratge”.

Una presentació que va comptar amb representants de tots els ens que hi prendran part, i on es van desglossar els 13 festivals programats, el màxim nombre assolit fins ara, dels quals 4 s’ofereixen per primer cop. A més, s’estendran, també per primera vegada a l’Alt Empordà, combinant muntanya i mar, amb un estil propi i uns objectius ben clars.

Dèlia Montesinos, tècnica de la marca Pirineus de l’Agència Catalana de Turisme: “Ens referim sobretot a aquesta descoberta del territori a partir del senderisme, però també incorporant la vessant cultural i de la gastronomia”.

Pere Porta, director de l’IDAPA: “Són Festivals tranquils, pausats, pensats per la família, perquè es pugui gaudir amb calma de la natura”.

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals a càrrec de guies locals i també activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. A la Garrotxa, s’hi durà a terme la que han anomenat com Garrotxa Volcànic Walking. ÉS la tercera vegada que la comarca se suma als Festivals. Es podran conèixer les creacions arquitectòniques d’RCR Arquitectes, gaudir d’una passejada nocturna per la mítica fageda d’en Jordà, d’una visita a cegues pel volcà Croscat i d’una immersió a l’emblemàtica cova del Bisbe. Totes les sortides acabaran amb degustacions de productes locals.

Gemma Canalias, Consell Comarcal de la Garrotxa: “Es celebrarà el dia 28, 29 i 30 de maig, amb 18 activitats repartides pel territori. Activitats amb diferents tipus de públic, diferents intensitats i diferents durades. Està pensat, doncs, perquè tothom les pugui gaudir”.

Per part de la representació de la Generalitat, s’aposta clarament per iniciatives d’aquest caire, sempre preservant el territori. De fet, ja s’estan estudiant mesures concretes per cada paratge natural en particular -també pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa- per, més enllà de Festivals com aquests i altres iniciatives, poder garantir el bon fer en aquestes indrets en una època on les sobrefreqüentacions estan a l’ordre del dia a causa de la situació sanitària.

Albert Alins, director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral: “Per regular l’accés rodat als espais oberts com aquests, que han tingut un perill puntual a causa de la situació sanitària i les aglomeracions que s’han vist en els moments concrets”.

La presentació va ser dinamitzada per l’atleta de muntanya Núria Picas i va incloure una ruta guiada a peu fins a dalt del volcà guiada per l’olotina Mireia Tresserres, on es va reproduir una part de les activitats que es faran durant el Garrotxa Volcanic Festival, centrada en la relació entre el poeta Joan Maragall i la comarca.

x