Olot i la Garrotxa segueixen sent els territoris amb més incidència de la COVID-19 de Catalunya

Després de setmanes amb els indicadors epidemiològics pels núvols, les dades de la pandèmia de la COVID-19 comencen a fer un petit descens a la Garrotxa, tot i que les dades segueixen sent preocupants. El risc de rebrot se situa en aquests moments a 790 i la velocitat de transmissió a 1,14. En la darrera setmana, de les més de 1.800 proves diagnòstiques realitzades s’han detectat 214 nous positius, més d’un 13%.


Per tot plegat, la Garrotxa i la seva capital, segueixen sent els territoris catalans amb més incidència de la COVID-19, són els territoris amb el risc de rebrot i el % de proves amb resultat positiu més elevat de Catalunya.

Miquel Carreras, director Regió Sanitària de Girona: “No tenim un motiu clar, perquè si el tinguéssim podríem atacar-lo per intentar disminuir això que ens fa pujar tant. A Catalunya tenim dos territoris que ens costa molt contenir aquesta pandèmia, són Osona i la Garrotxa”.

Tot i això, a diferència de les altres onades, sí que han detectat una disminució de la incidència dels contagis en l’àmbit assistencial. De fet, a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa hi ha, en aquests moments, 12 pacients ingressats amb covid-19, cap d’ells a l’àrea de semicrítics.

Miquel Carreras, director Regió Sanitària de Girona: “El que sí que hem de dir és que en el moment actual, la repercussió assistencial és poca. Tenim pocs malalts garrotxins ingressats a l’Hospital d’Olot o a l’Hospital Josep Trueta.”

Si observem la gràfica del Departament de Salut on apareix l’evolució de totes les onades, veiem com les tres primeres han estat molt clares i marcades i a partir del mes de març, són petits repunts. Carreras conclou que és el resultat de petits brots molt contagiosos i en diversos àmbits, els més difícils de contenir. No descarten, a més, portar els cribratges d’automostra a la capital garrotxina.

Miquel Carreras, director Regió Sanitària de Girona: “No baixa a baix del tot. No quedem amb un índex de rebrot per sota de 200, sempre el tenim elevat, i quan hi ha algun brot fa que pugi aquest risc de rebrot. Són brots molt petits, en l’entorn familiar, social, laboral i escolar. No pugen de manera tan important com en la segona o tercera onada, però aquesta quarta onada – que no podem dir que sigui una quarta onada perquè no ha pujat de cop – tenim aquesta persistència, aquesta situació alta. Estem en un altiplà, una situació alta però estable, des de fa molts dies.”

Carreras, amb l’obertura perimetral de Catalunya i l’eliminació del toc de queda, ha volgut fet una crida a la ciutadania per mantenir la responsabilitat i el compliment de les mesures sanitàries.

Miquel Carreras, director Regió Sanitària de Girona: “Acabar l’estat d’alarma no vol dir que s’hagi acabat l’epidèmia. L’epidèmia segueix i hem de ser molt cautelosos i prudents amb aquesta situació. Continuar amb les mesures estàndard: mascareta, rentat de mans i evitar les aglomeracions. Fins que no arribem al 70 o 80% de persones vacunades, no podem deixar-les. Jo apel·lo a la responsabilitat de la gent. També tenim la vacunació, hem de vacunar-nos quan ens toqui per edat, però el més important són les mesures preventives.”