La ‘Caçadora de Masies’ descobreix el patrimoni rural de la Garrotxa

La Marta Lloret és coneguda com la caçadora de masies. És tot un fenomen a les xarxes socials, té gairebé de 25.000 seguidors a Instagram i més de 21.000 a Twitter, i tot per la seva tasca de difusió del patrimoni rural català, sobretot de cases de camp. Des de fa 18 anys documenta patrimoni cultural, mira la història i l’evolució arquitectònica de construccions que són petites joies. Unes joies que, malauradament i en molts casos, s’estan deixant perdre. Lloret, creu que haurien de canviar moltes coses per revertir la situació d’abandonament de moltes cases que són patrimoni cultural i històric importantíssim, i per això vol sensibilitzar sobre la situació, amb les seves fotos i explicacions a través de les xarxes socials.


Marta Lloret, ‘Caçadora de Masies’: “Justament és el que estic defensant a través de les xarxes socials. Tenim un patrimoni rural únic que ens identifica com a poble català i les administracions el tenen totalment oblidat. Ja no només no donant ajuts sinó posant impediments per recuperar-lo.”

Lloret va visitar algunes masies a Santa Pau, i també la Torre del Pla de les Forques. Alguns diuen que és una torre de defensa, d’altres que és un molí. L’edificació, està situada al terme municipal de Santa Pau, al costat de la carretera comarcal Gi-524, prop del collet del Mont. Està datada del segle XVIII.

Marta Lloret, ‘Caçadora de Masies’: “Em sembla un edifici interessant. La gent del lloc diu que és un molí, però no quadra gaire. És curiós aquest portal a l’entrada, que tampoc acaba de lligar amb una torre de defensa. Òbviament és una torre per l’estructura circular que té, del segle XVIII com posa al portal, però la seva funció no sembla estrictament defensiva.”

A dia d’avui, són els propietaris de moltes masies de Catalunya els que es posen en contacte amb ella perquè visiti casa seva i li ensenyen tots els tresors que reposen amagats en els racons d’aquestes cases centenàries.