La petroquímica de Tarragona serà pionera en una planta de valorització de residus, semblant a la que es vol construir a la Garrotxa

El tipus de planta que estudia construir el Consell Comarcal de la Garrotxa està dotada d’una alta tecnologia de la qual no hi ha cap precedent a Catalunya. De fet per trobar un projecte similar hem d’anar fins a la petroquímica de Tarragona.
Allà està previst construir un equipament semblant el 2022. Hem parlat amb l’empresa Repsol i hem pogut conèixer els detalls d’aquesta planta.

Una planta de valorització de residus. Així és com es coneix la instal·lació que convertirà residus sòlids urbans no reciclables en nous productes químics a Tarragona. És un projecte que impulsen Repsol, Agbar i l’empresa canadenca Enerkem. Serà la primera de la península ibèrica que transformarà aquests residus en productes de la química derivada, una finalitat diferent de la que es planteja a la Garrotxa.
Tindrà capacitat per convertir 400 mil tones de residus en aproximadament 220 mil tones anuals de metanol. Aquesta és la mateixa idea que han expressat des del Consell Comarcal de la Garrotxa, donar un altre ús a les deixalles que hi ha a l’abocador per produir hidrogen i metanol.

La decisió final d’inversió del projecte de Tarragona es durà a terme el primer trimestre de 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals del 2025.
La propietària d’aquesta tecnologia d’última generació és l’empresa Enerkem, qui ha fet un rigorós procés d’escalat que ha durat més d’una dècada a la seva planta de demostració situada a Edmonton, a la província d’Alberta, al Canadà. De fet la primera planta ja es troba en construcció a Varennes, al Quebec.