Una planta de tractament de residus a l’abocador de Beuda, possible alternativa a la planta de triatge de St. Jaume de Llierca

Veient que la ubicació de la planta de triatge a Sant Jaume de Llierca s’allarga més del compte i amb la urgència de trobar una solució, el Consell Comarcal de la Garrotxa estudia altres solucions. Una d’elles l’ha explicat en primícia a Olot Televisió.

En una entrevista al programa ‘Pros i Contres’ d’aquest dimecres a la nit, el president de l’ens comarcal ha avançat que estan estudiant la possibilitat de construir una planta de tractament de residus d’alta tecnologia als mateixos terrenys on hi ha l’abocador de Beuda.

En ple litigi entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca per la construcció de la planta de triatge als terrenys de Can Coma de Baix, l’ens comarcal estudia una alternativa que podria canviar totalment la perspectiva del projecte.
En declaracions al programa ‘Pros i Contres d’Olot Televisió, el president de l’administració comarcal ha avançat que estudien la viabilitat tècnica d’una planta d’alta tecnologia de tractament de residus que es podria ubicar a les mateixes instal·lacions de l’actual abocador comarcal de Beuda.

Santi Reixach, president del Consell Comarcal de la Garrotxa: “Com està la planta de triatge? En principi anem a Can Coma de Baix però, a part, hem de pesar que tot canvi i que portem des del 2008 parlant d’aquest tema i hi ha tecnologies que estan canviat. La intenció seria muntar, dins les instal·lacions de l’abocador de Beuda, d’una planta que desmuntaríem tot el que és l’abocador per tornar-lo a deixar com estava per aprofitar totes les matèries que hi ha allà dins per fer-ne energia.”

Es tractaria de produir hidrogen i metanol a partir del triatge i, el més important, de les deixalles que hi ha al mateix abocador de Beuda, el que permetria donar un ús a les tones de brossa que s’hi acumulen des de fa anys i recuperar per complet aquest espai.

Reixach també ha avançat que ja s’han produir els primers contactes amb l’Ajuntament del municipi. “Amb Beuda estem parlant i ho han de veure bé, no fem res a les seves esquenes. Està molt clar que això es fa dins les instal·lacions que ja estan permeses pel tractament de residus”.

No hi ha precedents d’aquest tipus de plantes. L’ens comarcal ho ha estat parlant amb l’Agència Catalana de Residus i l’Agència Catalana de l’Aigua. Segons ha pogut saber Olot Televisió es podria tractar d’una planta que a partir de la matèria orgànica produiria biogàs que finalment es convertiria en hidrogen. Així mateix, aquest hidrogen, combinat amb diòxid de carboni, es transformaria amb metanol, un alcohol utilitzat per la indústria química i també com a combustible.

x