24 de maig de 1521: la primera referència de l’existència d’un gegant a Olot

El 24 de maig es van complir 500 anys de la data que marca la primera referència d’un gegant a la ciutat d’Olot. Es tracta d’un document dels cossos de la universitat, el que vindria a ser l’Ajuntament d’Olot, la gent d’Olot, en el qual hi constava un pagament perquè ballés aquesta figura per la festivitat de Corpus. No se sap com era el gegant. Tampoc sabem de què estava fet, ni molt menys si abans d’aquest n’hi havia hagut d’altres. On el temps que feia que existia. Tampoc se sap qui el va ballar. La referència va ser trobada per l’historiador Josep Murlà.


Josep Murlà, historiador: Jo em dedicava a escriure el llibre dels gegants als anys 80. L’arxiu encara era aquí a l’hospici. La vaig trobar al llibre d’hisenda, d’on es portaven els comptes de l’ajuntament. Només es parlava d’un gegant. La gegantessa no surt referenciada fins al 1609.

Van haver de passar molts anys per poder parlar dels gegants que ballen en l’actualitat, obra de Miquel Blay i Celestí Devesa.

Josep Murlà, historiador: Van sortir per primera vegada l’any 1889. Blay va deixar feta la maqueta del gegant però va marxar a estudiar escultura a Paris. Va deixar l’esbós i el va treballar en Berga i Boix a l’Art Crsitià. En Devesa també hi treballava a l’Art Cristià, i ell ho va idear i ho va realitzar. I a partir d’aquí s’han anat mantenint aquests gegants.

I què se’n sap dels gegants en els anys que van de les primeres referències als que coneixem avui en dia? Diumenge ho poden descobrir durant el programa en directe, que Olot Televisió oferirà a partir de les 11.45 de migdia, en motiu del ball de la faràndula per la festivitat de Corpus.