Anna Barnadas afirma que la setmana vinent se sabrà si la planta de triatge de Beuda és viable tècnicament

La setmana vinent se sabrà si la planta de tractament de residus que s’estudia construir a Beuda és viable o no tècnicament. Ho ha anunciat a Olot Televisió la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Anna Barnadas, que ostenta el càrrec des de fa només uns dies. Aquesta decisió seria determinant per desbloquejar la planta de tractament que necessita la comarca.


La futura planta de gestió de residus de Beuda necessita dues condicions per ser viable. La primera és que els veïns hi estiguin d’acord, i des de dissabte ja disposen de la informació del projecte. L’altra és que sigui viable tècnicament i la resposta arribarà la setmana vinent. La Generalitat està acabant l’estudi que serà presentat en pocs dies. Ho ha confirmat al programa ‘Pros i Contres’ d’Olot Televisió la nova secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Anna Barnadas, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat

“Els tècnics acabaran de decidir si hi ha aquesta viabilitat. És cert que és un sistema que ens permetria actuar no només en aquest espai de la Garrotxa sinó que donaria sortida en d’altres espais. Hi ha molts punts favorables però falta aquesta qüestió tècnica que segurament dirimirem la setmana vinent. Ja tenim una proposta preparada pel Consell Comarcal de la Garrotxa, per tant, posem en totes les possibilitats tecnològiques perquè el tema dels residus és clau pel país.”

No és l’únic tema que Anna Barnadas té sobre la taula i que afecta a la Garrotxa. Un altre és el futur de les variants d’Olot i de les Preses-Vall d’en Bas. Barnadas espera que durant els propers dos anys podrien començar els treballs a la capital de la Garrotxa.

“En el mandat municipal esperem que sí, sobretot si la variant és ben dimensionada. Els garrotxins i olotins han de tenir clar que una variant sobredimensionada com és ara segurament econòmicament és molt complexa per la dotació, una variant més dimensionada crec que resoldria els problemes igualment de mobilitat i segurament seria més ràpida d’execució. Tinc l’esperança que abans d’acabar aquest mandat municipal nosaltres veurem algun moviment respecte a la variant d’Olot.”

I un altre de les temes candents a la comarca i a diferents punts de Catalunya és la gestió de la sobrefreqüentació en espais naturals. La Fageda d’en Jordi i l’Alta Garrotxa són els dos punts calents en aquest sentit. La secretària de Medi Ambient i Sostenible considera que caldrà pagar per poder accedir en aquests espais.

“Aquí al nostre país quan anem a un museu paguem i no passa res. Si el que es pot cobrar per un accés d’un dia en un espai natural, que poden ser quantitats bastant econòmiques, la meitat d’un dinar de menú, i això reverteix directament sobre la conservació d’aquell espai natural, crec que això ens ajuda molt entendre la vàlua d’aquell espai. No estàvem acostumats a pagar i això és un pas que haurem de fer i assumir”.

x