Can Trona posa en comú la memòria històrica sobre els maquis amb el turisme i el patrimoni

L’auditori de Can Trona presentava un aspecte immillorable aquest dissabte al matí. La sala, plena per presenciar la jornada de “Les rutes dels maquis. Camins de memòria i paisatge”. De fet, es tracta de la tercera edició d’aquesta iniciativa organitzada pel Memorial Democràtic i que proposa una reflexió sobre la incorporació de la memòria històrica en els paisatges culturals i les narratives adients per a la interpretació d’aquest patrimoni.


Jordi Font, director del Memorial Democràtic: Jornades com aquestes, penso que poden ajudar a conscienciar i a crear contextos favorables al desenvolupament d’aquesta vinculació entre turisme, patrimoni, memòria, història i rigor científic.

La iniciativa ha previst quatre ponències diferents sobre els conceptes que ha mencionat el director del Memorial Democràtic, Jordi Font. Per altra banda, una vegada les conferències han conclòs, s’ha inaugurat la ruta dels maquis de la Xarxa d’Espais de Memòria, amb la instal·lació d’un plafó de senyalització que s’ha ubicat a l’exterior del recinte.

Laura Canalias, directora de Can Trona: Sento que és molt important que es treballin els temes de memòria, perquè encara que pensem els temes de Guerra Civil i exili estan superats, en els pobles petits encara queden moltes coses: famílies que no es parlen o gent que no ho vol explicar.

Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas: Moltes vegades parlem que hem de deixar un món millor pels nostres fills, però ens oblidem de dir hem de procurar deixar uns ciutadans millor, perquè ens gestionin el futur.

L’any passat, la jornada es va seguir de forma telemàtica, a causa de la pandèmia i va permetre que es connectessin persones d’altres països, sobretot de França. Enguany, les activitats també s’han pogut seguir en directe, a través del canal de YouTube de Can Trona, un fet que ha ampliat la repercussió del sentit d’aquesta iniciativa cultural.