Consum local, autoconsum energètic, educació i cultura, els principals reptes de la Garrotxa pels propers 10 anys

El consum de productes locals, l’estalvi energètic, la implicació social, l’educació i la cultura són alguns dels principals reptes que s’ha marcat la Garrotxa per la propera dècada. Són els objectius que destaquen del projecte Fem Garrotxa que impulsa el Consell Comarcal de la Garrotxa amb la participació dels garrotxins.


La Garrotxa segueix immersa en la redacció del Pla Estratègic dels propers 10 anys, un document que ha de ser la guia per l’administració i pels ciutadans. El projecte s’està desenvolupant de de fa setmanes amb la implicació voluntària de molts garrotxins, alguns dels quals van passar ahir a la nit pel programa ‘Pros i Contres’ d’Olot Televisió. En la seva opinió els reptes són…

Joan Vila, empresari i enginyer industrial

Mercat local, és bàsic. Hem de deixar de comprar al món tant com comprem i comprar més a la comarca. I això implica fer moltes coses com, per exemple, crear una distribuïdora perquè pugui ser possible. Per mi és bàsic. L’altre repte, a nivell energètic, que ens toca en aquests deu anys posar autoconsum gairebé a totes les teulades de la comarca.

Mita Castañer, professora de geografia de la UdG

El repte que tenim, i ho he vist aquests dies, és de quina manera impliquem a tota la població de la Garrotxa. Perquè en els processos de participació hi ha hagut gent, és veritat, però no hi ha hagut tothom qui havia de ser. I parlo des del món empresarial fins a les associacions de barris.

David Jané, informàtic

Un dels pilars fonamentals és l’educació i no tant en la primera etapa de la vida –en infants i adolescents- que també, i que és important implicar-los perquè seran els grans beneficiats d’aquest procés com també de la resta de la població. Estem canviant de paradigma. A la nostra època t’educaven durant uns anys i després treballaves fins que et jubilaves però estem en un entorn tan canviant que és molt important que tothom es plantegi aquest repte de com puc ser millor de com era l’any passat.

Erika Zárate, fundadora Coop. Resilience Earth

Vinculat també a l’educació és el tema cultura, entesa de la manera més àmplia. Una cultura que de pensament més col·lectiu”.

La gestió del turisme i la sobrefreqüentació d’espais naturals és un tema que genera debat però lligat a ell també n’hi ha un altre…

Mita Castañer, professora de geografia de la UdG

Que és, en els nostres municipis petits no hi ha habitatge. Que la gent té dificultat en l’accés a l’habitatge i en canvi estem transformant moltes coses en turisme rural. I aquest és un tema que hem de tenir molt en compte perquè a vegades pot ser pa per avui i gana per demà.

I no menys important és la mobilitat. En ple debat sobre les variants d’Olot i de les Preses-Vall d’en Bas, els experts tenen molt clar que la manera de desplaçar-nos ha de canviar dràsticament…

Joan Vila, empresari i enginyer industrial

El transport intern d’Olot s’hauria de fer en bicicleta. És prou petit com per poder-se fer i això ha de començar amb els nens, que són els exemples a seguir. Per tant necessitem bicicarrils i carrers sense trànsit. I amb això hem de ser radicals.

Els participants al debat també van posar sobre la taula la necessitat de millorar i agilitzar l’administració. Consideren que cal digitalitzar-la i fer-la més accessible per a tothom.