Una nova estació sísmica controlarà l’activitat volcànica del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Amb la finalitat de monitorar l’activitat sísmica i volcànica del Parc Natural de la zona volcànica d’Olot, l’Institut Geogràfic Nacional, depenent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha instal·lat una estació sísmica a l’àrea de Can Jordà, seu del Parc Natural.


Ja existien aparells similars a la Garrotxa, però no tant precisos i sofisticats com aquest. Una estació dotada amb un sensor de banda ampla, instal·lat al fons d’un sondeig a 15 metres de profunditat, amb la finalitat d’abastar uns nivells baixos de fressa sísmica que permetin la caracterització dels senyals sísmic-volcànics. Les dades d’aquesta estació s’integraran en temps real als sistemes d’alerta i anàlisi de la Red Sísmica Nacional i l’Observatori Geofísic Central. Normalment aquest equip de gent treballa a les Illes Canàries, però ara ha instal·lat l’equipament a la Garrotxa.

Des de l’Institut Geogràfic apunten que ara és un bon moment per instal·lar l’equipament, amb uns coneixements que fa anys no es tenien.

Carmen López, Institut Geogràfic Nacional: “Es podria haver fet fa 20 anys? No coneixiem tantes coses. Crec que és el moment idoni”. 

Per ara, tot i ser una zona activa, a la Garrotxa, podem estar tranquils

Carmen López, Institut Geogràfic Nacional: “El missatge és d’absoluta tranquil·litat. Estem en un paradís, el que passa és que és una zona volcànica activa”. 

D’aquesta manera l’àmbit de recerca del Parc Natural obre un ventall de possibilitats molt gran, en una tasca a vegades desconeguda de coneixement i estudi de l’entorn que sempre s’ha dut a terme i ara compta amb un nou actiu.

Xevi Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: “La recerca sempre ha estat una prioritat, a tots els nivells, i aparells com aquests ens obren noves vies d’estudi”

En un acte on  hi va assistir el Subdelegat Albert Bramon, es va inaugurar la instal·lació, situada a Can Jordà, als terrenys del Parc Natural propietat de la Diputació de Girona. Des de l’Institut Geogràfic Nacional apunten que s’ha construït respectant les condicions mediambientals de la zona per la integració de l’equipament al paisatge. L’estació ha costat uns 90.000 euros. Les dades s’integraran en diferents xarxes de l’administració, i detectarà activitat tectònica. Explotaran totes les possibilitats d’aquesta estació multidisciplinar.