Els cossos de seguretat demanen responsabilitat a l’hora de celebrar la revetlla de Sant Joan

La revetlla de Sant Joan d’aquesta nit serà la segona en pandèmia. Avui, però, a diferència d’ara fa un any en què la celebració va ser familiar i d’àmbit privat, la festa serà més intensa malgrat que encara hi ha vigents algunes mesures com l’ús obligatori de la mascareta i algunes restriccions.


Una situació que preocupa especialment als cossos de seguretat, que temen una tornada a la normalitat de cop, amb les ganes de festa acumulada després d’un any amb tot tipus de confinaments i restriccions.

Ignasi López, cap Policia Municipal d’Olot: “Aquesta nit viurem una revetlla especial. Hem passat tota la pandèmia del COVID on es podia fer poc oci tan a l’exterior com a l’interior. Això ha canviat i això suposa un petit perill. La gent te ganes de festa, de sortir i això pot ser que pugui haver algun excés que pugui generar algun disgust.”

En aquest sentit, els cossos de seguretat i emergències preparen un dispositiu especial per reduir o, si més no, mitigar el seu abast.

Ignasi López, cap Policia Municipal d’Olot: “Hi ha barris que solen estar més afectats i on la mainada s’hi concentra més. Per tot plegat hem més que doblat, pràcticament triplicat, els efectius que tindríem aquesta nit passada. La idea és que entre nosaltres i l’ajuda dels Mossos, la revetlla a Olot sigui el més tranquil·la possible.”

Pel que fa a les mesures, les celebracions han de ser preferentment a l’aire lliure, i els grups no poden superar les 10 persones. El consum d’aliments i begudes en trobades a l’espai públic només està permès en zones habilitades per a això, com àrees de pícnic, de descans o d’oci. Durant tota la nit, hi haurà controls a totes les carreteres catalanes.

Ignasi López, cap Policia Municipal d’Olot: “Justament aquestes ganes de festa no ens portin a un consum excessiu d’alcohol. Recomano als pares que tenen fills menors i que sortiran aquesta nit, que facin alguna xerrada sobre si prenen alguna cosa d’alcohol que no perdin el control i no tinguem cap disgust de trobar alguna persona massa afectada. Nosaltres farem controls de trànsit itinerants, és a dir que a partir de la conducció dels vehicles decidirem d’aturar i fer proves d’alcoholèmia, més qualsevol altre actuació que calgui durant tota la nit.”

A més, aquells que vulguin fer ús de la pirotècnia hauran d’adoptar mesures especials de protecció, més enllà de les habituals. No és recomanable utilitzar gel hidroalcohòlic i es recomana fer servir mascaretes de cotó, ja que les quirúrgiques són de paper i propilè.

Ignasi López, cap Policia Municipal d’Olot: “Sobre els petards hem de recordar novament que els de tercera categoria, que són els més potents, no es poden tirar dins el terme municipal d’Olot. Sí que es poden vendre, perquè l’autorització per vendre’ls ve de l’autorització del govern, però ja fa temps que aquests que són del tipus “tro” i que poden generar danys a mobiliari urbà, bústies, etcètera, ja fa temps que estan prohibits.”

I pels garrotxins i garrotxines que decideixin deixar la comarca per anar a passar la revetlla a la costa, tot i la recomanació de Protecció Civil de tancar l’accés a les platges, la majoria de municipis de litoral català han anunciat que les mantindran obertes amb reforços de vigilància.